Uutiset

Katumalla kaikessa rauhassa

Katumalla yli vuoden asuneena otan kantaa aluetta sivuavaan mielipidekirjoitteluun. Asuintaloni on rauhallinen, siisti ja kaunis, naapurit mukavia ja yhtiö hyvin hoidettu. Ilkivaltaa en ole nähnyt enkä siitä kuullut.

Aamuisin nautin katsellessani järvelle, rantakalliolta voin pulahtaa virkistävälle uinnille kenenkään häiritsemättä. Joskus joku kykkii siellä ongella ja ehkä joku toinenkin on uskaltanut varhaiselle uinnille. Sorsat tulevat mielellään tervehtimään, joutsenpari käy näyttäytymässä ja Kanadan hanhillekin on tilaa.

Katumalla asuu monenlaisia ihmisiä. Täällä on maahanmuuttajia, jotka pitävät lapsensa aisoissa ehkä paremmin kuin me suomalaiset. He ovat ahkeria ja osallistuvat yhteisölliseen toimintaan. Täällä asuu mielenterveyskuntoutujia, ihmisiä joiden elämää on vuosia rajoittanut vaikea sairaus mutta jotka tuetun asumisen avulla tulevat toimeen ja pystyvät elämää ihmisarvoista elämää.

Täällä voi toki nähdä päihtyneitä kulkijoita ja kuusikossa joku hiljainen, keski-ikäinen mies saattaa oluensa nauttia kohtalotoverinsa seurassa, rauhallisesti ja sivussa. Jos jossain Suomessa on päihdevapaa alue, kuulen siitä mielelläni.

Meitä tavallisia työssäkäyviä ihmisiä täällä on paljon. Pidämme huolta itsestämme, toisistamme ja ympäristöstämme mahdollisuuksien mukaan. Siedämme erilaisuutta ymmärtäen meidän kaikkien yhteisen, tasavertaisen ihmisarvon.

Ihmisen oikeuksiin kuuluu myös nauttia luonnon kauneudesta henkilökohtaisista ongelmista ja sairauksista, vaikkapa päihderiippuvuudesta huolimatta. Jos häiriöitä on, puutumme niihin asianmukaisesti.

Katuma on hyvä paikka asua. Näin ovat sanoneet myös monet naapurit, jotka ovat täällä asuneet 1980-luvulta asti, kaikessa rauhassa.

Paula Laasanen

työssäkäyvä katumalainen

Hämeenlinna

” Jos jossain Suomessa on päihdevapaa alue, kuulen siitä mielelläni.