fbpx
Uutiset

Katuman koulu säilytettävä

Me Katuman lasten vanhemmat ja lapset olimme järkyttyneitä saatuamme lukea Hämeen Sanomista tiedon Katuman koulua uhkaavasta lakkauttamisesta. Tieto yllätti opettajat, oppilaat ja vanhemmat täysin. Miksi näin suuresta asiasta ei informoitu etukäteen edes koulua, josta tieto olisi välitetty koteihin?

Koulun lakkauttamisen ja uuteen kouluun joutumisen uhka on aiheuttanut pelkoa ja hämmennystä lasten keskuudessa.

Katuman koululla on pitkästä aikaa niin hyvä tilanne, että olemme saaneet vakituiset, pysyvät ja pystyvät opettajat kouluun. Opettajat ovat oppineet tuntemaan oppilaat ja heidän tarpeensa ja lapset puolestaan tuntevat opettajansa ja luottavat heihin. Koululla on hyvä ja lämmin henki! Tämä yritetään nyt riistää lapsiltamme.

Katuman koululla 4.10.04 järjestetyssä vanhempainkokouksessa tuli esille monta mieltä askarruttavaa kysymystä, jotka koskevat lapsiamme. Ovatko asiaa esittäneet henkilöt ja päättäjät todella tulleet ajatelleeksi, että jos Katuman koulu lakkautettaisiin, niin minne lapset sijoitetaan?

Vanhempina emme voi kuin ihmetellä virkamiesten ehdotuksia; kuinka Ortelan koulu voisi vastaanottaa uusia oppilaita nyt, kun se ei ole ottanut vastaan edes Katuman koululta siirtyviä 5-luokkia muutamaan vuoteen? Kuinka suuret tulisivat luokkakoot olemaan tämän jälkeen Ortelassa?

Kakkosvaihtoehto Kirkonkulman koulu herättää edelleen kysymyksen loogisesta ajatuksenkulusta. Kirkonkulmalla toimii nykyään kaksi luokkaa parakissa, joten tilan puute on huutava näin maalaisjärjellä ajateltuna.

Kuka on tullut ajatelleeksi, miten suuret luokkakoot vaikuttavat oppilaisiin ja heidän oppimiseensa?

Koulumatkojen pituus ja vaarallisuus herättivät myös paljon keskustelua. Kirkonkulmalle matkaa kertyy noin kolme kilometriä, eikä reitti ole turvallinen. Meidän vanhempien mielestä matka on liian pitkä ja vaarallinen pienille 1.- ja 2.-luokkalaisillemme.

Ortelan kouluun pääsee kulkemaan kiertotietä kevyenliikenteen väylää pitkin, mutta jokainen jolla on lapsia tietää, etteivät lapset vapaaehtoisesti käytä pidempää reittiä. Katistentie on erittäin kapea, mutkainen ja huonokuntoinen, eikä sitä ole valaistu.

Emme ole myöskään lainkaan vakuuttuneita siitä, että Katuman koulun lakkauttaminen oikeasti saisi aikaan merkittäviä säästöjä.

Tasapuolisuus olisi myös hyvä muistaa, kun päätöksiä tehdään. Eiköhän säästötoimet tulisi jakaa tasapuolisesti kaikkien kaupungin oppilaiden kesken, eikä kohdistaa ainoastaan yhden asuma-alueen lapsiin ja perheisiin.

Missä ovat ne ihmiset, jotka kovasti ovat ajavinaan lasten asioita?

Hämeenlinnan kaupungin virkamiehet ja päättäjät lienevät tietoisia (toivottavasti) laatimastaan lasten palvelusitoumuksesta, jossa juhlallisesti luvataan ottaa lapsen oma tieto ja omat mielipiteet huomioon häntä koskevissa asioissa.

Samoin luvataan, että päätöksentekijät arvioivat asioita lapsen näkökulmasta. On kai syytä olettaa, että nämä lupaukset on tarkoitettu myös Katuman lapsille.

Meillä on oikeus lähikouluumme!

Katuman koulun vanhempaintoimikunnan puolesta:

Kristiina Piirilä

Hämeenlinna

Menot