Uutiset

Katupöly vaivaa lähiajat, koivun kukinta koko loppukevään

Katupöly saattaa huonontaa merkittävästi ilmanlaatua lähipäivinä etenkin maan eteläosissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan katupölyn määrää nostavat aiempaa poutaisempi sää sekä kuivuvat tienpinnat.

Ilmanlaatu huononee, kun liikenteen hienontama hiekoitushiekka ja päällysteestä kulunut mineraaliaines nousevat ilmaan. Katupölykausi on jatkunut jo kuukauden päivät.

Sen sijaan jokakeväiset pienhiukkasten kaukokulkeutumat ovat toistaiseksi pysyneet pieninä. Pienhiukkaset ovat peräisin Etelä-Euroopan kulotuksista ja maastopaloista.

Tästä keväästä on tulossa vaikea koivuallergikoille, sillä suureen osaan Suomea on odotettavissa lähes ennätysmäinen koivun kukinta. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan suuret siitepölymäärät voivat aiheuttaa oireita niillekin, jotka eivät normaalisti siitepölystä kärsi.

Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa koivun kukinta on ilmeisesti hyvin runsasta tai runsasta. Pohjoiseen päin mentäessä allergikkojen tilanne vähitellen hieman helpottuu.

Hämeenlinnan katujen puhdistus alkoi

Hämeenlinnan kantakaupungin katujen puhdistus hiekoitushiekasta alkoi keskiviikkona. Torstaina työt laajenevat liitoskuntiin, ensinnä Lammille.

Vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen kertoo, että urakoitsijoille on annettu aikaa äitienpäivään saakka. Työ ehdittiin aloittaa pieneltä osin ennen taannoisia pyryjä, joiden takia jo puhdistettuja katuosuuksia piti hiekoittaa uudelleen.

Ensiksi pudistetaan pääväylät ja vähemmän liikennöidyille kaduille edetään myöhemmin. Puhdistettavaa katua Hämeenlinnassa on nelisensataa kilometriä, samoin jalkakäytäviä.

Markus Lahtisen mukaan joka vuosi tulee muutamia kymmeniä valituksia katupölystä. Valitusten määrä kasvaa, mikäli säät lämpenevät ja tulee aurinkoisia päiviä.

Pölyä sidotaan pahimmissa paikoissa kastelemalla ennen kuin hiekka harjataan pois. Teiden reunojen pölyämistä hillitään suolavedellä, mutta kadun koko leveydelle sitä ei voi levittää. Suolavesi tekee kaduista liukkaita lämpimällä ilmalla.

Viipurintien jalkakäytäviä keskiviikkona puhdistanut Hakuko oy:n koneenkuljettaja Jussi Vauhkonen kertoo, että pöly on ihmisille paha juttu.

– Lakaisukoneen kuljettaja voi vaikuttaa pölyämiseen vain käyttämällä vettä harjattaessa. Silti joskus pöllähtelee, hän sanoo.

Vauhkosen mukaan sadesäitä ei voida jäädä odottelemaan, muuten hiekat jäisivät keräämättä. (HäSa-STT)