Uutiset

Kauan eläköön orjatyö!

Orjatyö elää ja voi hyvin 2010-luvun Suomessa. Maassamme pesii valtaisa harmaan talouden hirviö, josta vaietaan julkisuudessa. Työharjoittelusysteemi tarjoaa laillisen mahdollisuuden käyttää opiskelijoita orjina.

Palkattoman työharjoittelun takia valtio menettää valtavan määrän verotuloja joka vuosi. Ilmiö esiintyy kaikilla koulutusasteilla, mutta räikeimmin se näkyy ammattikorkeakouluissa. Siellä viiden kuukauden harjoittelu kuuluu opintoihin pakollisena.

Harjoittelu tehdään usein kolmannen opiskeluvuoden jälkeen, jolloin moni harjoittelija pystyy tarjoamaan jo hyvinkin ammattitaitoisen panoksen töissä. Ymmärrän silti, ettei harjoittelijalle makseta kokeneen palkkaa. Ymmärtäisin myös sen, että harjoittelun alussa parin viikon tutustumisjakso olisi palkaton. Mutta on silkkaa hulluutta, että vuosittain kymmenet tuhannet koulutetut ihmiset tekevät viisi kuukautta töitä saamatta pennin pyörylää!

Ongelma on valtaisa: 2010 ammattikorkeissa aloitti lähes 40 000 uutta opiskelijaa. Myös iso joukko yliopisto-opiskelijoita tekee harjoittelun ilmaiseksi tai yliopiston maksaman tuen avulla.

Jotkut ammattikorkeat ovat tehneet linjauksia, joiden mukaan harjoittelijan pitäisi saada palkkaa esimerkiksi 660 euroa kuussa. Kyseessä on kuitenkin vain sanoja paperilla. Moni tekee yhä töitä palkatta ja kitkuttelee opintotuella. Tällainen hyväksikäyttö pitäisi joko kieltää lailla tai koulujen pitäisi yhdessä päättää, ettei työharjoittelijoita anneta ilmaiseksi töihin.

Palkattomuutta perustellaan usein sillä, että työnantaja joutuu järjestämään harjoittelijalle ohjausta tehtäviin. Liian usein tämä on pelkkä veruke. Työharjoittelu ei läheskään aina tarkoita sitä, että harjoittelija saisi kunnon ohjausta ammattinsa kannalta mielekkäiden tehtävien tekemiseen. Usein harjoittelussa joko pistetään uhri tekemään koulutusta vastaamatonta hanttihommaa, tai sitten niskoille kaatuu sama vastuu kuin muillakin työntekijöillä.

Harjoittelija-parka tekee usein töitä jopa kahden edestä, koska toivoo saavansa palkallista työtä valmistuttuaan. On kuitenkin paljon työnantajia, jotka ottavat samaan tehtävään aina uuden työharjoittelijan puristettuaan mehut edellisestä. Näin ilmaiset työharjoittelijat vääristävät työmarkkinat. Kuka palkkaa valmistuneen, kun melkein valmistuneita saa töihin ilmaiseksi?

Tilanteesta erityisen tukalan tekee se, ettei pelkällä opintotuella elä. Saati sitten vuokraa kahta asuntoa, jos työharjoittelupaikka sijaitsee toisella paikkakunnalla. Pitäisikö ottaa laina päästäkseen ilmaiseksi työntekijäksi? Jopa antiikin aikana asiat olivat paremmin: silloin orjien ei sentään tarvinnut velkaantua saadakseen raataa muille.

Rahasta ei nyt ole kyse. Se mitätön 660 euroa kuussa, tai vaikka tuplasummakin olisi edelleen työnantajalle hyvä diili motivoituneesta, korkeakoulutetusta työntekijästä, joka tekee kaikkensa tehdäkseen vaikutuksen.