fbpx
Uutiset

Kauneus on muutakin kuin ulkokuorta

Hatunnostoni 8.2.2005 Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessa lääketieteen tohtori Pekka Rysälle aiheesta “Hyvän tavan vastainen ilmoittelu”.

Olen tehnyt naisena saman havainnon Rysän kanssa jo kauan sitten: kuinka puolialastomat naishahmot poseeraavat milloin missäkin teiden varsilla, bussipysäkeillä, linja-autoissa, alusvaatteisillaan, jopa talvisin. Se on todella hyvien tapojen vastaista mainontaa ja naista alentavaa.

Enkä ole minäkään tullut muuhun lopputulokseen mainonnan tarkoitus perästä. Kyllähän siinä on kysymys aivan muusta kuin niistä niukista vaateparsista, sillä kohde, joka niitä mainostaa, on nuori virheettömyyttä edustava naishahmo, ei todellakaan elämää nähnyt äitihahmoa edustava nainen.

Muistan vielä ajan, kun kyseisiä vaatekappaleita mainostavilla naishenkilöillä oli omat kuvastonsa. Sitä paitsi en usko että harvakaan naisryhmä ostaisi niinkin intiimit vaatekappaleensa pelkkien katselukuvien perusteella, sillä jokainen on oma persoonansa , jokaisella oma tyylinsä, makunsa, oma vartalotyyppinsä.

Kyllä nämä alusvaatemannekiineina esiintyvät naishahmot johtavat harhaan meitä naisia. Harva edustaa näitä mainostamisen naistyyppejä.

Fiksu nainen pitää vaatteet päällään julkisesti. Alusvaatteet ovat yleensäkin intiimejä vaatekappaleita. Kyseistä mainostamista voisi brutaalisesti verrata ruokamainoksiin, tosin tässä tapauksessa kohde vaan on tarkoitettu ns. “silmänruuaksi”.

Nainen on nainen ulkoiseen olemukseen tuijottamatta ja on naivia ajatella, että kauneus ja nuoruus on koko elämän kestävä staattinen tila.

Omasta mielestäni kauneus ja seksikkyys ovat sisäistä säteilyä, ei niinkään ulkokuorta, mutta kauneushan ja siihen liittyvät ihanteet ovat tietysti katsojan silmässä.

Arlene

Hämeenlinna

Menot