Uutiset

”Kauniit ja rohkeat laitetaan johtajiksi”

 

Yrittäjät antavat kyytiä Alexander Stubbin (kok.) hallitukselle Lännen Median kyselyssä. Viiden puolueen hallitus saa keskiarvoksi kouluarvosanan kuusi. Arvosanaa kysyttiin 12 maakuntalehden alueen yrittäjäyhdistyksissä toimivilta yrittäjiltä.

Hallitusta kritisoitiin aikaansaamattomuudesta. Hallituksen ei katsota tehneet tarpeeksi talouskasvua ja työllisyyttä parantavia päätöksiä. Myös pääministeri Stubbin aktiivisuus sosiaalisessa mediassa ärsytti moni yrittäjiä.

 

Pääministerin yrittäjäpoliittinen neuvonantaja, kansanedustaja Eero Lehti (kok.) pitää hallituksen saamaan kuutosta jopa positiivisena tuloksena aikaansaannoksiin nähden.

– Kritiikki ei tule todellakaan yllätyksenä. Yrittäjillä oli paljon odotuksia, jotka syntyivät siitä, että presidentti ja pääministeri ovat kokoomuksesta ja isoin puolue on kokoomus.

– Yrittäjät olettivat, että epäkohtia korjataan. Niitä on yllin kyllin, muun muassa lainsäädännön ajanmukaistamista ja monien virheiden korjaamista. Näin ei ole käynyt.

Lehti sanoo, että nykyisen politiikan saamattomuus kylvettiin jo ex-pääministeri Jyrki Kataisen aikana. Lehden mukaan Katainen oli enemmän kiinnostunut kuuden puolueen hallitukseen koossa pitämisestä kuin muutoksen aikaansaamisesta.

– Hallituspohja oli emämunaus! Olisi pitänyt neuvotella tavalla tai toisella toimintakykyinen hallitus – vaikka se olisi vienyt puoli vuotta. Tai uusien vaalien kautta. Olisi pitänyt muodostaa vaikka vähemmistöhallitus. Sekin olisi saanut aikaan enemmän kuin liian laajapohjainen hallitus, joka torppaa toistensa ajatukset.

– Nyt on kulunut seitsemän vuotta, eikä olla saatu oikeastaan mitään aikaan. Pienien puolueiden raahaaminen toi jäykkyyttä ja hidasti päätöksentekoa.

 

Eniten piiskaa Lehdeltä saa Katainen. Stubbin talousguru sanoo, että Katainen lähti karkuun tekemättömiä töitä, kun tämä luopui pääministerin tehtävästä kesken kauden ja lähti Brysseliin.

– Kataisella olisi pitänyt olla johtajuutta, voisi sanoa, että kyvykkyyttäkin viedä asioita eteenpäin. Eivät nämä olisi olleet mahdottomia asioita hoitaa.

Lehti puolustaa Stubbia sanomalla, että tämä joutui yllättäen keskeneräiseen pöytään.

– Stubb ei varmaan vuosi sitten voinut kuvitella, että hän olisi joku muu kuin komissaari. Hän joutui vähän kylmiltään pääministeriksi. Jos Stubb olisi tiennyt jo aiemmin, että Katainen on lähdössä, hän olisi varmaan alkanut varautua aiemmin ja hankkinut tarvittavaa kokemusta.

Lehti myös täräyttää, ettei talouspolitiikan osa-alue ole koskaan kiehtonut Stubbia samalla tavalla kuin kansainväliset asiat. Stubbin saamaan selfie-kritiikkiin Lehti ottaa kiertäen kantaa.

– Ehkä tässä viimeisen puolen vuoden aikana pääministerin tyyli on aiheuttanut mielikuvan, että asioihin ei suhtauduta niin vakavasti kuin Suomen taloudellinen asema ja kotimarkkinoiden heikko kysyntä antaisivat aihetta.

 

70-vuotias Lehti sanoo, että Suomen politiikassa on valloillaan muoti-ilmiö, jossa lahjakkaat ja suositut, mutta nuoret, poliitikot nostetaan johtaviin asemiin.

– Kauniit ja rohkeat laitetaan johtamaan asioita. Heidät laitetaan hoitamaan asioita, jotka ovat heille täysin vieraita. Lahjakas voi olla nuorena, mutta nuorena on yleensä vähemmän kokemusta, joka yleensä auttaa välttämään virheitä.

– Olen sen monta kertaa sanonut, että jos ministerin ja valtiosihteerin yhteenlaskettu ikä on yli sata vuotta, se on hyvä juttu. Jos jää alle, ollaan kriittisellä puolella. (LM-HäSa)

Asiasanat