fbpx
Uutiset

Kauniit sanat odottavat tekoja

Eurooppa on saanut vakuuttavan näytön Yhdysvaltain presidentin George Bushin esiintymis- ja puhetaidoista. Maailman supervallan johdossa on politiikan ammattilainen, jolla on tyylitajua, taitoa hakea kannatusta ajatuksilleen ja ratkaisuilleen diplomatian perinteisillä keinoilla. Bush on esiintynyt Euroopan-vierailullaan aivan kuin Yhdysvaltojen suhteessa Saksaan ja Ranskaan ei olisi koskaan ongelmia ollutkaan.

Presidentti Bushin puheita, asioiden ja sanojen painotuksia, on kuitenkin väärämielistä leimata pelkäksi amerikkalaiseksi kohteliaisuudeksi. Kaikesta näkee, että Bush esikuntineen on valmistautunut äärimmäisen huolellisesti Euroopan-matkaansa. Hän ei ole esiintymiskiertueella vaan lämmittämässä Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten liittolaisten suhteita. Yhdysvallat ei saanut Euroopasta hyökkäykselleen Irakiin alkuunkaan toivomaansa tukea. Tähän asiaan Bush ei halunnut enää takertua. Hän viittasi historiaan ja patisti Eurooppaa katsomaan tulevaisuuteen, ratkaisemaan maailmanpolitiikan huomisia ongelmia.

Bushin vierailua koristaneet kauniit sanat huutavat kuitenkin tekoja. Tästä eteenpäin Yhdysvaltojen ja ennen muuta Saksan ja Ranskan on päätettävä, hautaako kolmikko nykyisiä erimielisyyksiä ja tiivistää yhteistyötään. Edelleenkin näyttää siltä, että varsinkin Irakin sota kalvaa pohjaa Yhdysvaltojen ja Euroopan lähentymiseltä. Yhdysvaltojen on jokseenkin turha odottaa Saksalta ja Ranskalta suurta apua toimille, joiden päämäärä on Irakin yhteiskuntaolojen vakiinnuttaminen ja tätä kautta, vähitellen, liittouman sotilaiden kotiuttaminen.

Bush saa kuitenkin Euroopasta varsin varauksetonta tukea Lähi-idän politiikalleen. Katseet kääntyvät juuri nyt Libanoniin. Entisen pääministerin Rafik Haririn salamurha uhkaa Libanonin yhteiskuntarauhaa ja samalla Israelin ja palestiinalaisten lähentymistä. Bush vaatii Syyriaa vetämään joukkonsa pois Libanonista, mutta suurvallan ohjeet ja painostus saattavat lopulta vain ärsyttää Syyriaa.

Iranin ydinkiistassa Yhdysvallat ja läntinen Eurooppa ovat ainakin toistaiseksi jokseenkin samaa mieltä: tavoite on Iranin ydinaseettomuus. Bush tuomitsi naurettaviksi väitteen, jonka mukaan Yhdysvallat suunnittelisi Irakin jälkeen sotilaallista iskua Iraniin. Tämä vakuutus saattoi rauhoittaa eurooppalaisia. Bush hakee Irania vastaan rauhanomaisia keinoja, mutta niiden sisältö on asiallisesti koko tavalla hämärän peitossa.

Ranskan presidentin Jacques Chiracin arviot Natosta olivat Yhdysvalloille ikävähkö yllätys. Chirac tuki Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin näkemystä siitä, että EU:ta tulee nostaa Naton rinnalle. Chirac jopa neuvoi Yhdysvaltoja muuttamaan Natoa, koska Eurooppakin on muuttunut. Bushille Nato on Yhdysvaltojen ja Euroopan pysyvä kulmakivi. Saksa ja Ranska ovat selvästi sysäämässä käyntiin, Yhdysvaltojen tahdon vastaiseksi, keskustelua Naton uudesta roolista.

Menot