Uutiset

Kaunis peto vietteli kanadalaisen

Dion Conflict nauttii, kun maanmiehet yrittävät lausua hänen tuotantoyhtiönsä nimeä.

Tuotantoyhtiö Kaunis Peto Group kuulostaa huonolta vitsiltä. Eihän kukaan halua muistaa XL5:n ”Alla kauniin kuoren, kauniin pedon tunnen” -huokailua. Tai ainakaan sitä, kuinka loistavalta biisi kuulosti ilmestyessään vuonna 1996.

Ei siinä mitään, että poikabändi XL5:n biisistä nimensä ottanut tuotantoyhtiö on olemassa. Se vasta on omituista, että tuotantoyhtiö kuuluu kanadalaiselle Dion Conflictille.

– Tein aikoinaan dokumenttia puolalaisesta poikabändistä. Kiinnostuin muiden maiden vastaavista bändeistä, ja suomalainen ystäväni lähetti minulle XL5:n levyn. Tykkäsin Kaunis peto -biisistä, kun pystyn laulamaan sitä, Conflict hyräilee ooo-ooo-ooh-säettä.

Suomenkielisellä yhtiön nimellä on kiva kikkailla englanninkielisessä maassa.

– Se on tosi hauskaa kuunnella, kun kanadalaiset yrittävät lausua sitä. He eivät tiedä, mitä nimi tarkoittaa, enkä minä kerro heillle sitä, Conflict hörähtää.

Tutustuttuaan XL5:een Conflict alkoi etsiä lisää suomipoppia. Hän kertoo hämmästyneensä siitä, kuinka paljon hyvää musiikkia Suomesta löytyy.

– Teidän maannehan on kuin Sound of Music!

Ultra Bra ei päässyt kirkkoon
Dion Conflict tekee työkseen Torontossa dj-keikkoja, kirjoittaa juttuja ja ohjaa musiikkivideoita. Miehen ystäväpiiriin kuuluu paljon suomalaisia, jotka ovat työntäneet hänelle jos jonkinlaista unohdettua suomituotantoa, kuten Boomin tai 7. Taivaan levyjä. Paras shoppailupaikka löytyy Anttilan alelaareista.

– Ostin just INDX:n ja Gimmelin levyt eurolla, Conflict hehkuttaa.

Jyrkin loppuminen oli Conflictin mukaan kova isku. Jyrkin aikoina pienilläkin bändeillä oli mahdollisuus nostaa itsensä esiin.

– Enää se ei oikein ole mahdollista. Levyjä on vaikea saada myyntiin, kun edes isoissa kaupoissa ei ole b-osastoa.

Kanadalaismies pitää Suomen syyttä aliarvostetuimpana bändinä Absoluuttista Nollapistettä.

– Heillä on uskomattoman upeita albumeja. Heidän musiikkiaan ei voi edes luokitella, koska heillä on niin laaja tyylikirjo, hän kehuu.

Suosikeikseen Conflict mainitsee myös PMMP:n, jonka musiikin hänen luokittelee likaiseksi ja aggressiiviseksi popiksi, sekä Ultra Bran.

Taannoin miehen piti näyttää kanadalaisessa kirkossa Ultra Bran Villiviini -video, jossa muun muassa vilkkuu jorpakkoon kirmaavia pakaroita. Kirkonmies katsoi videon etukäteen.

– Hän kysyi minulta, kuinka monta jäsentä Ultra Brassa on. Vastasin, että 13.

– Sitten hän sanoi nähneensä 13 syytä siihen, miksei tuota videota tulla koskaan esittämään hänen kirkossaan.

Puuttuisipa korvat Tuiskun laulaessa
Kaikkea Conflictin suomimusaherkät korvatkaan eivät suodata. Antti Tuiskun versio Cutting Crew´n I Just Died in your Arms Tonight -hitistä saa kanadalaisen kärsimään.

– Sen version kuultuani toivoin, ettei minulla olisi korvia.

Vaikka Tuiskun musiikki ei säväytä artistin toivomalla tavalla, Conflict seuraa kuitenkin Tuiskun yksityiselämää. Taannoin mies uteli Suomessa asuvalta kaveriltaan, mitä uutta Tuiskun juorurintamalla on tapahtunut.

– Emma kertoi lukeneensa Tuiskun pussailleen jotain tyttöä. Just joo, ja minä olen neitsyt, hän tuhahtaa.

Fintelligensin eräästä albumista Conlict tuohtui. Hän jopa kirjoitti Iso H:lle sähköpostia albumilla käytetystä mustia loukkaavasta sanasta.

– N-sanan käyttäminen on kiellettyä valkoisille ja tätä nykyä myös mustille. Jos sen sanoo Kanadassa, susta ei jää mitään jäljelle.

Iso H perusteli sanavalintaa sillä, ettei se voi olla niin paha juttu, koska monet muutkin artistit sitä käyttävät.

Älkää laulako englanniksi
Dion Conflict tekisi mieluusti musiikkivideoita suomalaisillekin poppoille, kuten Scandinavian Music Groupille ja Apulannalle. Muutkin bändit käyvät, kunhan vaan eivät esitä musiikkiaan englanniksi.

– En pidä siitä, että suomalaiset bändit laulavat englanniksi. Ainoastaan Nylon Beatin englanninkielinen levy oli aika hyvä.

Videoissaan Conflict ei sorru sarjatuotantomaiseen ideoiden kierrätykseen. Sitä harrastetaan maailmalla aivan liikaa.

– Käytän paljon metaforia. Videon pitää olla visuaalisesti runsas ja täyttävä. Sellainen kuin minttusuklaajuustokakku. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic