Uutiset

Kaunokirjallisuus ei sytytä

Toimittajakolleega sattui kysymään, mitä mieltä olen tietyn kirjailijan uusimmasta teoksesta.

Vastasin, etten tiedä, kun en tunne koko kirjailijaa enkä hänen teoksiaan. Jatkoksi vielä tokaisin, että sitten kouluvuosien pakkokirjallisuuden en ole lukenut ainoatakaan kaunokirjallista teosta.

Kysyjä oli aidosti hämillään.

Selitin arvostavani kovaa dataa, historiaa, muistelmia ja sen sellaista. Selitin myös, että vakaumukselleni olen saanut vahvistusta suomalaisen yhteiskunnan epämiellyttävistä ilmiöistä, joissa kirjailijat ovat olleet pääosassa.

Suomettumisen ajan yksi alhaisimmista teoista oli kirjailija ja suomentaja Matti Rossin kirje Unkarin kirjailijaliitolle ja Unkarin Suomen-suurlähettiläälle keväällä 1975. Stalinistisessa hengessä Rossi ilmiantoi Suomessa vierailleen unkarilaisen kirjailijan Dénes Kissin tämän neuvostovastaisista puheista.

Rossi raivostui, kun Kiss oli Suomen Kirjailijaliiton tapaamisessa arvostellut itäistä fasismia, jolla hän tarkoitti fasistista, imperialistista Neuvostoliittoa.

Unkarilaiskirjailija joutui vaikeuksiin kotimaassaan, mutta sai sentään säilyttää henkikultansa, kun ei eletty enää syvimmän stalinismin aikaa.

Kirjeestä nousi kohu, ja Rossia vaadittiin erotettavaksi Suomen Kirjailijaliitosta. Rossi ei ole myöhemminkään katunut, vaan hän on vähätellyt unkarilaiskirjailijan kohtaloa.

Rossille myönnettiin kääntäjien valtionpalkinto vuonna 2007. Kulttuuriministeri Stefan Wallin (ruots.) korosti Rossin ansioita kääntäjänä ja totesi, ettei hän ollut lainkaan tietoinen Rossin kirjeestä.

Kirjailija Jari Tervon Raamatun viskeleminen television Uutisvuodossa vei suomalaisen kirjallisuuden samanlaiseen alennustilaan kuin Rossi aikanaan.

Tervon sai raivoihinsa kirkollisten piirien homokanta. Uutisvuodossa hän luki Mooseksen kirjasta otteen, jossa kehotettiin surmaamaan seitsemäntenä päivän työtä tekevät. Tervon mukaan oli onni, että he istuivat studiossa pari tuntia ennen pyhäpäivän alkua, ja Raamattu lensi lattialle.

Tervo sai tukea dekkarikirjailija Reijo Mäeltä. Raamattua hän vertasi paperikoneen märkäpään lopputuotteeseen, kuten Bilteman kuvastoon.

Iltalehden haastattelussa Mäki ilmaisi huolensa siitä, että yhteiskuntaa pyritään ohjailemaan joskus 1 500 vuotta sitten kirjoitettuja kirjojen, kuten Raamatun ja Koraanin opetuksilla. Näitä hän luonnehti paikallista pensastoa pureskelleitten pitkäpartaprofeettojen sepustuskokoelmiksi.

Tervon tempusta tehtiin uskonrauhan rikkomisesta poliisille rikosilmoitus, joka ei johtanut poliisitutkintaan. Samasta syystä samoihin aikoihin Helsingin hovioikeus tuomitsi maahanmuuttokriitikkona tunnetun Jussi Halla-ahon 330 euron sakkoon. Halla-ahon rikos oli väittää islamia pedofiiliuskonnoksi.

jorma.virtanen@hameensanomat.fi