Uutiset

Kaupat valmiina lasipulloille

Kanta-Hämeen päivittäistavarakaupoilla on hyvä valmius pullonpalautuksen muutoksiin.

Sunnuntaina tai viimeistään alkuviikosta kaikissa Keskon ja S-ryhmän ruokakaupoissa otetaan vastaan virvoitusjuomapullojen lisäksi myös Alkon lasipulloja.

Keskon aluejohtaja Timo Huurtola kertoo, että valmius on kunnossa kaikissa ketjukaupoissa eli käytännössä K-Citymarketeissa, K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa.

– Ihan sataprosenttisesti en pysty lupaamaan, että homma toimii, koska järjestelmän päivittäminen pullonpalautuskoneisiin on järjestelmän toimittajista kiinni. Mutta lähtökohta on, että siellä missä on pullonpalautuslaitteet, homma on hoidossa, Huurtola kertoo.

Hän huomauttaa, että poikkeuksen voi tehdä lähinnä jokin pieni, yksittäinen kauppa, jossa pullot on tähän astikin otettu vastaan käsin.

– Mutta ehkä ne määrätkin ovat siellä rajallisemmat, Huurtola toteaa.

Käytännössä lasipullojen vastaanotto vaatii ohjelmapäivityksen lisäksi myös muutoksia itse pullohuoneisiin, joihin tarvitaan tilaa useammalle pulloastialle.

– Toki isoimmissa tilaa yleensä on jo valmiiksi ollutkin. Ainakaan minun korviini ei ole tullut mitään esimerkkiä, ettei tätä olisi onnistuttu järjestämään, Huurtola kertoo.

Muutostyöt tehty

Laki ei velvoita kauppoja ottamaan lasipulloja vastaan, ellei niiden omissa valikoimissa ole kierrätyslasipulloja. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtajan Olli Vormiston mukaan uudistus astuu kuitenkin voimaan Hämeenmaan kaikissa marketeissa.

Niihin on myös jo tehty kaikki uudistuksen vaatimat fyysiset muutostyöt. Viikonloppuna edessä on ainoastaan ohjelmiston datapäivitys, joka ei aiheuta enää myymälöissä lisätöitä.

– Tekninen valmius on olemassa ja kaiken pitäisi toimia. Tietysti aina, kun linjateitse siirretään tietoa, jotain voi sattua, Vormisto sanoo.

Alkavatko automaatit antaa rahaa lasipulloista jo sunnuntaina vai vasta maanantaina?

– Jaa-a. En uskalla vielä varmaksi luvata sitä sunnuntaita, mutta maanantaina viimeistään, Vormisto sanoo. (HäSa)