Uutiset

Kauppa käymään sunnuntaisin

Vähittäiskaupan sunnuntaiaukioloa on vapautettu vähittäin jo kymmenisen vuotta. Nykyiset säännöt ovat sekavia. Kokemuksia on saatu ainakin riittävästi ja voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen: sunnuntaikaupan täydelliseen vapauttamiseen.

Vuonna 1994 annetulla lailla sallittiin sunnuntaiaukiolo joulukuussa ja kuutena muuna sunnuntaina. Vuonna 1997 joulukuun lisäksi vapautettiin kesäsunnuntait ja viisi ”muuta” sunnuntaita.

Muutamia yleisiä juhlapäiviä aukiolovapautus ei ole koskenut eikä nyttemminkään kauppaa ole käyty – eikä pidäkään käydä – tärkeimpinä juhlapyhinä.

Ei ole laskeskeltu vain pyhäpäiviä, vaan myös kauppojen kokoa ja puntaroitu sijaintia. Haja-asutusalueella kaupat ovat jo tarpeeksi ahtaalla, joten on oikein ja kohtuullista, ettei niiden aukioloa keinotekoisesti rajoiteta.

Alle 400 neliömetrin liikkeet ovat saaneet olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden, mikä on johtanut kummallisuuksiin. Yleensä liike laajentaa menestyäkseen, mutta neliörajan takia kaupat ovat jopa remontoineet tilojaan pienemmiksi.

Moisessa poukkoilussa ei ole mitään järkeä. On selvää, että aika ajaa vääjäämättä kaupankäynnin sunnuntairajoitusten ohi.

Perjantaina kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sanoi Nykypäivän haastattelussa, että eduskunta saa asian pohdittavakseen ensi syksynä. Pekkarinen lupaa koota laajan toimikunnan miettimään aukiolorajoituksia.

Pekkarisen lupaus ei ole kovin suuri uutinen. Pikemminkin asia etenee hänen aikataulussaan kovin hitaasti.

Täydellistä sunnuntaiaukiolon vapauttamista koskevaa esitystä on odotettu eduskuntaan jo kuluvan vuoden aikana. Kaupan odotusta ei kuitenkaan ole palkittu, vaan sunnuntaikaupan vastustajat ovat toistaiseksi onnistuneet viivytystaistelussaan.

Alkamassa on mitä ilmeisimmin riitainen selvitystyö. Päivittäistavarakauppa PTY ajaa määrätietoisesti kaupan vapauttamista. Perustelut ovat selvät: kauppiaan pitää saada itse päättää milloin hän pitää liikettään auki. Jos asiakkaita ei ole, jää johtopäätösten tekeminen kauppiaalle, joka kantaa yrittämisen riskin.

Ay-liikkeelle sunnuntaiaukiolon vapauttaminen on ollut kauhistus, mikä on osin ymmärrettävää, koska on toki kannettava huolta myös työntekijöiden eduista ja jaksamisesta. Myyjille ja muulle henkilöstölle kuuluu asiallinen korvaus sunnuntaityöstä.

Sunnuntaikauppaa on arvostellut myös kirkko. Etenkin arkkipiispa Jukka Paarma on esittänyt asiasta teräviä arvioita, joita ei voi ohittaa olankohautuksella.

Ihmisten elämäntapa on maallistunut. Ajan- ja rahankäyttöä ei ratkaise enää viikkorytmi, jossa sunnuntai on lepopäivä. Pysähtyminen on sekä terveellistä että suositeltavaa, mutta sen pahin este ei taida sittenkään olla kauppojen sunnuntaiaukiolo.

Kaikki asiakkaatkaan eivät pidä kyselyiden mukaan sunnuntaiaukioloa hyvänä. Heille ei pitäisi koitua kuitenkaan ihmeemmin ongelmia. Ketäänhän ei pakoteta sunnuntaisin kauppaan.

Päivän lehti

26.5.2020