Uutiset

Kauppaa ei pidä kaavoin kahlita

Kiivailu Hämeenlinnan keskustan ja Tiiriön ostoskeskittymän kehittämisen välillä jatkuu. Pelko ydinkeskustan hiipumisesta, jos erikoistavarakaupan sallitaan kaavoitusratkaisuilla sijoittua Tiiriöön, elää edelleen vahvana.

Hämeenlinnassa on käynnissä keskustelu maankäytön lähivuosien linjauksista. Keskeiseksi kysymykseksi on noussut Osuuskauppa Hämeenmaan suunnitelma rakentaa uusi Prisma Tiiriöön. Yhtiö hankki hypermarketilleen tontin jo vuosia siten ja se on valmistellut sen rakentamiskuntoon.

Väitteet Hämeenlinnan keskustan kuolemasta ja kaupallisen vetovoiman hiipumisesta eivät pidä paikkaansa. Ostoskeskus Linnaan on tulossa suuren ruotsalaisketjun vaatetusmyymälä. Sijoituspäätös puhuu omaa kieltään keskustan kauppakortteleiden vetovoimasta. Yritys ei perusta liikettä ilman, että päätöstä edeltää tarkka markkinatutkimus ja selvitys kannattavuudesta.

Muutama kauppakeskuksessa toimiva yritys joutuu muuttamaan ruotsalaisyrityksen tieltä ja etsimään uuden sijoituspaikan. Se ei ole aivan yksinkertaista, sillä kaupungin keskustassa ei vähänkään isompia liiketiloja ole vapaana.

Tilanne kielii tilojen niukkuudesta ja puskee tietä suunnitelmille moottoritien kattamiselle. Tulevat tilat tukevat keskustan elävyyttä tarjoamalla kosolti uutta tilaa nimenomaan erikoistavarakaupan palveluille.

Kaavoitusvalta on Suomessa kunnilla ja ne päättävät, mihin eri toiminnot sijoittuvat. Tiiriö on vuosien varrella kehittynyt ja kasvanut koko maakunnan käyttämäksi ostosalueeksi. Kysyntää tukevat myös moottoritieltä poikkeavat asiakkaat, joiden merkitys erityisesti kesäkuukausina on huomattava.

Parhaimmillaan kaavoittaja luo suuret linjat ja jättää yksityiskohdat rakentajille ja tuleville yrittäjille. Siksi onkin outoa, että yrittäjien ja keskustan kehittämisyhdistyksen edustajat antavat Hämeen Sanomien haastattelussa pienipiirteisiä, jopa yksityiskohtaisia ohjeita ja esittävät vaatimuksia kaavan laatijoille.

Kilpailuun perustuvassa markkinataloudessa yritykset voivat ja kykenevät itse tekemään sijoittautumispäätöksensä.

Tiiriön ostoskeskittymän lisäkaavoitus ja sen myötä laajentuva kaupallinen tarjonta eivät automaattisesti näivetä kaupungin keskustaa. Vastuu omasta menestyksestään on toki myös yrittäjillä itsellään. Mutta kaavoittajaa ei käy syyttäminen, jos liiketoimet eivät suju.

Hämeenlinnassa voivat menestyä sekä keskustan kauppiaat että Tiiriön yritykset. Kun kauppojen, päivittäistavaroita myyvien markettien ja tasokkaiden erikoistavarakauppojen kirjo on kattava ja palvelut pelaavat, koko kaupungin kaupallinen vetovoima kasvaa. Hämeenlinnassa käydään ostoksilla jo nyt laajalta alueelta.

Kun keskustaan ja moottoritien oheen muotoutuu valikoimiltaan kattava liikekeskittymä, Hämeenlinnasta pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle nykyisin suuntautuva ostosmatkailu vähenee. Suunnitelmat moottoritien alueen rakentamisesta perustuvat myös näihin euroihin.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic