fbpx
Uutiset

Kauppasodassa toivoa aselevolle - Kiina avoimena USA:n ehdottamille neuvotteluille

Kiinan hallitus on ilmoittanut olevansa halukas uusiin kauppaneuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa. Wall Street Journal -lehti uutisoi keskiviikkona Yhdysvaltojen ehdottaneen uusia neuvotteluja Kiinalle.

– Kiinalainen osapuoli uskoo, että kauppakonfliktin eskalaatio ei koidu kummankaan osapuolen eduksi, kommentoi Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng toimittajille torstaina.

Hän vahvisti Kiinan saaneen Yhdysvalloilta kutsun uusiin neuvotteluihin ja maiden käyvän vuoropuhelua niiden järjestämisen yksityiskohdista.

Vielä viime viikon perjantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi asettaa tullit kaikille Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille. Maa on jo ottanut käyttöön tullit, jotka koskevat tuontituotteita 50 miljardin dollarin arvosta. Maa on valmistellut myös lisätulleja, jotka koskisivat 200 miljardin arvoista tuontia.

Kiinan kauppaministeriö ilmoitti perjantaina asettavansa amerikkalaisille tuotteille vastatulleja, jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa lisätulleista. Kiinan tullit koskisivat tuotteita, joiden arvo on yhteensä 60 miljardia dollaria eli 52 miljardia euroa.

Jos Trumpin tuore uhkaus toteutuisi, tuontitullit kasvaisivat koskemaan kauppaa noin 500 miljardin dollarin edestä. Kiina ei voi vastata samalla mitalla, sillä sen Yhdysvalloista tuonnin kokonaisarvo jää alle 200 miljardin dollarin vuodessa.

Neuvottelujen mahdollisista tuloksista on epävarmuutta. Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow antoi asiasta varovaisen optimistisen lausunnon.

– Puhuminen on aina parempaa kuin puhumattomuus, joten pidän tätä plussana, hän kommentoi Fox-televisiokanavalle.

Asiasanat

Menot