fbpx
Uutiset

Kauppi otti omansa,… Portin sai haluamansa

Minna Kaupin yskähdellen käynnistynyt SM-karsintakoitos vaihtui sunnuntaina Tervakoskella kisatussa suunnistuksen pitkän matkan finaalissa iloon.

– Alku ei sujunut, mutta kohtuu hyvin jaksoin lopussa puristaa. Viidellä minuutilla olisi voinut vielä parantaa, ajassa 1.10.35 maaliin saapunut Asikkalan Raikkaan edustaja tuumasi.

Tuore suomenmestari kertoi 9,8 kilometrin reitin alussa suorastaan sadelleen pieniä virheitä. Maasto oli tiheää ja suunnistaminen vaativaa.

– Tuli paljon helppoja koukkuja. Tällä kertaa ratamestari sai huijattua moneen kertaan väärään paikkaan, Kauppi hymyili.

Hopea lämmitti viime vuoden suomenmestaruuttaan puolustanutta Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantasta. Maaliviivan hän ylitti 58 sekuntia Kaupin jälkeen.

– Oli mahtavaa suunnistaa loistavalla radalla, hopeamitalisti iloitsi.

Virheiltä ei Rantanenkaan säästynyt.

– Tulihan niitä muutama, mutta annan ne itselleni anteeksi tänään, hän vakuutti.

Tyytyväinen oli myös kolmanneksi suunnistanut Tampereen Pyrinnön edustaja Venla Niemi.

– Urani paras juoksu tähän mennessä, ensimmäisen aikuisten pitkän matkan SM-mitalinsa saavuttanut 22-vuotias Niemi hihkui.

Tämän vuoden MM-sprintin kutonen Niemi piti erityisesti SM-finaaliradan rytmityksistä, kuinka pitkät ja lyhyet rastivälit seurasivat toisiaan.

– Suunnistin maltillisesti. Pitkän välin alussa Kauppi sai minut jo kiinni, jonka jälkeen menimme eri reittejä. Kolmella viimeisellä rastilla tuli minuutin virhe, koska aloin olla jo niin hapoilla.

Portin antoi…kaikkensa

Miesten mestaruuteen sivalsi Paimion Rastin Fredric Portin. Karsintaryhmänsä kakkonen saapui maaliin voittajana kaikkensa antaneena.

Mestari lyyhistyi maahan haukkaamaan ilmaa heti maalikuittauksen perään.

– Olen enemmän väsynyt, kuin onnellinen. Eiköhän se hyvä fiilis kohta valtaa mielen, maitohappojen myllyttämä 22-vuotias Portin puuskutti.

14 kilometriä aikaan 1.29.30 suunnistanut Turussa asuva pohjalainen keskittyi urakassaan virheettömään juoksuun.

– Rata oli haastava, mutta niin sen pitää ollakin tämän tasoisissa kisoissa. Tämän mestaruuden olen halunnut aina voittaa, tuleva ruotsinkielenopettaja kertoi huojentuneena unelmansa täyttymyksestä.

Kalevan Rastin Simo-Pekka Fincke, 30, ylitti maaliviivan 1.51 minuuttia mestarin jälkeen. Hänen 10 vuoden uurastuksensa palkittiin hopeamitalilla.

– Hyvältä maistuu. Kärsin pari vuotta selkävaivoista, ja olin hilkulla lopettaa koko touhun, keväällä myös erikoispitkän matkan SM-hopean napannut Fincke purki herkistyneenä tuntemuksiaan.

Fincke onnistui rastien 18 ja 19 pitkällä, kolmen kilometrin pituisella fysiikkaa vaativalla välillä.

– Sain mennä koko välin yksistään, mikä sopi erinomaisesti minulle, hopeamitalisti jutteli.

Paluun kilparasteille tehnyt Vaajakosken Terän Jani Lakanen saavutti ensimmäisen SM-pronssinsa.

Himmein mitali oli sunnuntaina herkkua kahdeksankertaiselle suomenmestarille.

– Mitali on aina mitali, ja nyt se oli työn takana. Olen aina tehnyt kaiken tosissaan, mutten kuitenkaan vakavasti, Lakanen myhäili pilke silmäkulmassaan.

Lakanen ehti ryhtyä kolmeksi vuodeksi nuorten maajoukkuevalmentajaksi. Viime vuonna hän työskenteli päätoimisesti Suunnistusliiton valmennustehtävissä. Mies kuitenkin huomasi, että veri veti uudestaan kilpailemaan.

– Minulla on vielä annettavaa urheilijana. Haluan päättää pitkän urani ensi vuonna Vuokatissa MM-suunnistuksen pitkään matkaan.

35-vuotias Lakanen kokee olevansa vielä riittävän vetreä pitkän matkan suuriin karkeloihin.

– Ei 40-vuotiaskaan ole vielä liian vanha kilpailemaan. Jos en ole ensi vuonna MM-joukkueessa, on sinne valittu sitten todella kovat kaverit, kokenut Lakanen hymähtää.

Ratamestarit…saivat palautetta

Ratamestari Reijo Honkanen oli väsynyt, mutta tyytyväinen mies finaalien jälkeen.

– En uskonut ennakkoon, että rastit selvitettäisiin ihanneaikaan. Se on paras palaute, mitä ratamestari voi saada.

Ainoastaan 15-, 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa ihanneaika ylitettiin. Yleisesti ottaen kilpailijat pitivät muutenkin ratojen haasteista, jotka antoivat mahdollisuuksia useisiin reitinvalintoihin.

Ensimmäiset rataversiot valmistuivat vuosi sitten, josta alkoi hidas hiominen.

– Takana on lähes tuhat tuntia suunnittelutyötä. Mikko Pirilä suunnitteli karsintaradan, ja Esko Savonen vastasi karttojen puhtaaksipiirrosta ja painokuntoon laitosta.

Sen sijaan kisajohtaja Antti Leinikka kertoi päässeensä urakastaan helpolla.

– Hermokeskus pyöri karttojen, ratojen ja tulospalvelun ympärillä. Talkooväkeä oli mukana tarkasti ottaen 110.

Suuremmilta haavereilta koitoksissa säästyttiin, mutta tiettävästi 30 kävi hakemassa ensiaputeltasta kylmäpusseja – eikä pelkästään ampiaisenpistoihin.

Leinikan mukaan kisoista isäntäseura selvisi mallikkaasti, mutta jatkossa tarvitaan nuorta verta ratojen suunnitteluun.

– Tulospalvelun he kyllä hoitivat kylmänrauhallisesti, Leikikka naurahti.

Urakka ei ole vielä täysin ohi, vaikka itse kisat saatiin päätökseen.

– Tässä menee vielä pari viikkoa metsien siivoukseen. Liitolle lähetetään vielä yhteenveto kilpailuista, Reijo Honkanen huomautti. (HäSa)

 

Asiasanat

Menot