fbpx
Uutiset

Kaupungilla kova kiinnostus gps-turvarannekkeisiin

Erilaisia muistisairauksia poteville vanhuksille suunnatut gps-paikannuksella varustetut turvarannekkeet kiinnostavat Hämeenlinnan kaupunkia.

-Ilman muuta kaupunki tulee niitä hyödyntämään, jos hyviä vaihtoehtoja nousee esille. Olemme jo selvittäneet niiden käytön mahdollisuutta ja tutustuneet muutamiin, mutta niissä on vielä muutamia teknisiä ongelmia. Laitteet kehittyvät tuskallisen hitaasti, kertoo ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula.

-Muistisairaille gps-turvarannekkeet olisivat tosi hyviä, mutta ongelma on siinä, että ne täytyy ladata niin usein, ja sitähän muistisairas ei muista tehdä.

Esimerkiksi Aina Comin uudessa Aina-turvarannekkeessa on virtaa normaalikäytöllä neljäksi vuorokaudeksi.

-Jonkun se on ladattava. Ennen kuin akku loppuu, se piippaa, ja asiasta lähtee automaattisesti ilmoitus omaiselle, kertoo myymäläpäällikkö Vesa Rontu Aina Shopista.

Hätätilanteessa asiakas painaa hätäpainiketta, ja siitä menee tieto läheisille. Määritellyltä turva-alueelta poistuminen antaa automaattisen ilmoituksen. Palvelun ohjelmointi ja hallinnointi tapahtuu netissä, ja siitä on vastuussa omainen tai vastaava.

-Tämä ei ole tarkoitettu vain dementikoille ja sairaille, vaan kaikille, pääasiassa vanhemmille ihmisille turvaksi. Hämeenlinna on ikääntyvä kunta, joten uskon, että asiakkaita löytyy, Rontu toteaa.


Yhteiskunta hyötyisi taloudellisesti

Niin Leena Harjula kuin asiantuntija- ja tukikeskus Muistiluotsin projektivastaava Pirkko Lehtonenkin pitävät gps-turvarannekkeita äärimmäisen tarpeellisina.

-On inhimillistä, että ikäihminen pystyy asumaan turvallisesti kotona ja liikkumaan ulkona. Toinen vaihtoehto karkailevalle vanhukselle on, että hän joutuu muuttamaan pitkäaikaishoivan yksikköön, jossa ollaan lukkojen takana, Harjula toteaa.

-Omaishoitajakin saa olla turvallisin mielin. Karmivia tapauksia, joissa muistisairas on tuupertunut hankeen, eikä kukaan tiedä, missä hän on, on kerta kaikkiaan liikkaa. Tärkeää olisi, että yksityiset ihmisetkin lähtisivät rohkeasti kokeilemaan laitteita, Lehtonen sanoo.

Ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula laskee, että gps-turvarannekkeista olisi yhteiskunnalle huomattavaa taloudellista hyötyä.

-Jos muistisairaan ympärivuorokautinen hoiva maksaa 100-120 euroa, niin kyllähän siinä säästöä kertyy kuukaudessa aikamoinen summa. (HäSa)

Menot