fbpx
Uutiset

Kaupungilla velvollisuus kohentaa vesihuoltoa

Kuntakohtaiset vesihuollon kehittämissuunnitelmat piti olla lain mukaan valmiina viime vuoden lopulla. Hämeenlinnan haja-asutusalueilla on satoja talouksia, joilla ei ole välttämättömyyspalveluja, vettä ja viemäriä eikä edes suunnitelmia niiden suhteen.

Vesihuoltolaki velvoittaa kaupunkien ja kuntien kohentamaan asukkaidensa vesihuoltoa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Hämeenlinnan kaupunki omistaa Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:stä kolme neljännestä. Sen edustajille yhtiön hallituksessa pitäisi valjeta, että toimialueella on runsaasti veroja maksavia asukkaita, joilla ei ole mahdollisuutta liittyä verkostoon.

Vesiyhtiön omistavissa kunnissa ja eritoten Hämeenlinnan kaupungissa tulisi kiireesti tehdä päätös perustettavien vesiosuuskuntien avustamisesta.

Esimerkiksi Sysmän kunta on avustanut 20 % vesiosuuskunnan perustamis- ja investointikuluja. Kunta on viiden vuoden ajan hoitanut johtolinjojen suunnittelun ja taannut otettavat lainat. Linjoja on rakennettu useita kymmeniä kilometrejä.

Vesiosuuskunnalla olisi mahdollisuus valtion avustukseen, mutta etusijalle pääsevät sellaiset hankkeet, joita myös kunta tukee.

On mielenkiintoista nähdä, onko tulevaan asuntomessualueeseen rajoittuvan vanhan, yli sata taloutta käsittävän asuinalueen vesihuoltosuunnitelmat edes valmiina vuonna 2007 ja puuttuuko Vanajanlinnantien kevyenliikenteen väylä edelleen.

Muoviputkien maahan asennus on lähes ikuinen investointi. Vesiyhtiön pitäisi tämän ymmärtää näin alhaisen korkokannan aikana. Sijoitus olisi hyvä, koska liittymis- ja vesimaksuja tämän tästä korotetaan ja investointikustannukset nousevat lähes 10 prosentin vuosivauhdilla.

Jarmo Mäki-Uuro

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Menot