Uutiset

Kaupungin kassaan rahaa moottoritien kattamisella

Joitakin vuosia sitten Helsingistä paluumuuttaneena olin iloisesti yllättynyt Hämeenlinnan kehityksestä. Kiitos siitä aktiivisille kaupunginjohtajille Tapani Hellsténille ja Juha Isosuolle.

Moottoritien kattamiseen liittyvää keskustelua olen seurannut myös mielenkiinnolla, vaikkakin suurin osa kirjoittelusta on ollut tunnepohjaista ja vailla faktoja. Harvalla kaupungilla on varaa pitää aivan keskustassa suurta maa-aluetta sellaisessa käytössä kuin Hämeenlinnassa on tämä moottoritien alue.

Monissa Euroopan maissa tällaiset kaupungin keskustaa pirstovat valtaväylät on rakennettu joko kiertämään keskusta kaukaa tai sitten maan alle meluhaittojen ja pakokaasuhaittojen vuoksi. Kattamista kannatan siis ehdottomasti.

Miksi sitten kauppakeskus olisi hyvä ratkaisu moottoritien katteen päälle?

Kauppakeskusten vetovoima tällä hetkellä on suuri. Suomalaisten kauppakeskusten myynnin kasvu 2004-05 on ollut noin 10 prosenttia. Kauppakeskus varmasti elävöittäisi Hämeenlinnan keskustaa. Mitä muuta kauppakeskus tuottaisi kaupungille?

Suunnitellun kokoisen kiinteistön kiinteistövero olisi vuosittain noin 100 000 euroa.

Kiinteistön hoito ja myymälät tarvitsisivat arvioni mukaan noin sata työntekijää.

Vuosiylläpitobudjetti, jonka maksaa omistaja, ei kaupunki, voisi olla luokkaa 1 000 000 euroa, jolla rahalla kiinteistö ostaisi huoltoa, korjauksia, vartiointia, siivousta, sähköä, lämpöä ja muita palveluita Hämeenlinnan alueen toimijoilta.

Myös muut katteen päälle tehtävät kiinteistöt tarvitsisivat edellä mainittuja palveluita, mutta kuinka paljon, sitä en tiedä.

Liikennemelun vähenemiselle ja kaupungissamme poikkeaville uusille kävijöille en myöskään mieti rahallista arvoa sillä yritän pysyä faktoissa.

Mika Lehtonen

kauppakeskus- kiinteistöpäällikkö

Päivän lehti

6.7.2020