Uutiset

Kaupungin kaunistajat ahkeroivat

”Puistojen kaupungiksi” sanotun Hämeenlinnan viheralueita siistitään ahkerasti talven jäljiltä.

– Kevätsiivoukset alkoivat viime viikolla alkaen niistä puistoista, missä lumi oli jo sulanut, kaupungin puistomestari Jarmo Palviainen kertoo.

Palviaisen tiimiin kuuluu noin 30 vakituista työntekijää, ja vapun tienoilla vahvuuteen liittyy kymmenkunta työllistettyä, viitisen määräaikaista sekä muutamia avovankilassa tuomiotaan suorittavaa työntekijää.

Tiistai-aamuna Sibeliuksenpuistoa puunannut yhdyskuntarakentaja Helka Silventoinen on heiluttanut haravaa kaupungin leivissä 22 vuotta, joten hän lienee oikea henkilö kertomaan, mitä talven jäljiltä puistoista paljastuu.

– Lehdet saatiin hyvin siivottua maasta jo syksyllä, mutta risuja on tullut talven mittaan aika paljon. Yleensä myös uudenvuodenraketit on pyritty siivoamaan heti pian pois, mutta tänä vuonna heti perään satoi lunta, ja nyt niitä näkyy. Pahin riesa on rikotut pullot, Silventoinen selventää.

Entä yleisönosastojen suosikki-inhokki, koirankakka?

– Olisiko koirien määrä lisääntynyt vai eivätkö omistajat välitä, mutta minusta jätökset löytävät roskikseen huonommin kuin ennen. Lähes joka päivän päätteeksi pitää pestä kengänpohjat.

Pääosin kaupungin puistot ovat selvinneet talvesta hyvin. Suurimmat vahingot ovat lumiaurojen irrottamia kanttikiviä.

Keskustassa käydään joka päivä

Ihan tarkassa tiedossa ei ole edes kaupungin yhdyskuntarakenteen yksikössä, kuinka monta kyltillä merkittyä, rakennettua puistoa ”puistojen kaupungista” löytyy.

– Niitä on vaikea laskea, sillä kantakaupungista löytyy puistoja, puistometsää ja liikenneviheriöitä, minkä lisäksi ovat vielä uudet kaupunginosat. Emme käsittele puistoja lukumääräisesti vaan hehtaareina, Jarmo Palviainen perustelee.

Kantakaupungissa on noin 165 hehtaaria rakennettuja viheralueita, muissa kaupunginosissa 28 hehtaaria. Rakennetut puistot on jaettu hoitoluokitukseltaan kolmeen osaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluu keskustan ruutukaava, ja alueen viheralueet pyritään siivoamaan päivittäin. Tällaisia ”ykköspuistoja” keskustassa on kuutisen hehtaaria.

– Lähdemme joka aamu työpareittain Kirkkopuistosta ja pyrimme ehtimään ainakin kaikkiin ykkösalueen puistoihin joka päivä, Helka Silventoinen kertoo.

Sottaisimmaksi viheralueeksi Silventoinen nimeää Hämeensaaren ympäristön. Alueen parkkipaikkojen kun on tapana palvella hampurilaispaikkojen take away -aterioiden pakkausten päätepisteenä.

Haravanheilutus ottaa voimille

Helka Silventoinen etenee pitkin Sibeliuksenpuiston jo aavistuksen vihertävää nurmikkoa ripeästi haravaa heiluttaen.

Työssä on hyvät puolensa, liikuntaa ja raitista ilmaa riittää, mutta haravanheilutus ottaa voimille. Pelkästään Sibeliuksenpuistosta roskaa kertyy useita jätesäkillisiä.

– Ei tämä nuorempana tuntunut, mutta nyt alkaa jo vähän painaa. Ottaa hartioihin sekä selkään, ja tietysti jalkoihin kun ollaan liikkeessä kaiken aikaa. Kuntosalikorttia en ole koskaan tarvinnut. (HäSa)

Menot