Uutiset

Kaupungin suunta vetää eteläisessä Hattulassa

-Täällä kirjastoauto on ainoa kunnan palvelu, eikä sekään ole viime aikoina kulkenut.

Tämä toteamus kiteytti tunnelmat Kouvalan maamiesseurantalolla Hattulassa, missä järjestettiin maanantaina alueen kolmen kylän eli Kouvalan, Hyrvälän ja Kosken kyläkaavailta.

Alueen asukkaat ovat yhä pettyneitä siihen, että kylien ainoat lähipalvelut eli koulu ja päiväkoti lakkautettiin viime keväänä.

-Kun kylien tulevaisuutta mietitään, tulee mieleen, että ovatko nämä kohta vain eläkeläisten asuinpaikkoja, kyseli Hyrvälässä asuva Outi Pohjanvirta.

Kyläkaava-arkkitehti Satu Huuhka kertoi, että Hyrvälään, Kouvalaan ja Koskelle on 10 viime vuoden aikana rakennettu yhteensä 2-3 omakotitaloa vuodessa. Se on kylien asukaslukuun suhteutettuna paljon.


50 minuutin lenkki Parolaan

Työmatkaliikenne kylistä suuntautuu suurimmaksi osaksi (54%) Hämeenlinnaan. Omalla kylällä työskentelee 20 prosenttia työikäisistä, kun taas Parolassa käy vain seitsemän prosenttia eli sama määrä kuin pääkaupunkiseudulla.

-Niin kuin tilasto osoittaa, täältä kulkusuunta on Hämeenlinnaan, ja silti esimerkiksi kaikki lasten päivähoitopaikat ovat nyt Parolassa, Pohjanvirta sanoi.

Kouvalassa asuva Mirka Puurtine
n käy töissä kaupungissa, mutta hänen nuorempi lapsensa on hoidossa Parolassa.

-Se lohkaisee 50 minuuttia aamuin illoin, kun kierrän Parolan kautta, hän sanoo.

Pohjanvirta ja Puurtinen harmittelevat myös sitä, että kun vanhempainyhdistyksen ylläpitämän päiväkodin toiminta loppui, kyläläiset tapaavat toisiaan paljon harvemmin.

Puurtinen toimii Etelä-Hattulan maa- ja kotitalousseuran sihteerinä. Hän kertoo, että seura sekä Kosken koti- ja kouluyhdistys ovat yhdessä päättäneet aloittaa perhekahvilatoiminnan, jotta yhteisiä tapaamisia olisi useammin.


Hyrväläntiellä pärjää vain rallikuski

Kyläkaavaillassa yksi toive nousi ylitse muiden: Parolaan johtava Hyrväläntie pitäisi saada kuntoon.

Sen kunnostusta ja päällystämistä on toivottu vuosikaudet, mutta valtiolta ei ole herunut rahaa. Syksykeleillä tiellä pysyminen vaatii kyläläisten mukaan rallikuskin taitoja.

-Ei ole ihmekään, että kaikki ajavat mieluummin kaupunkiin, kun omaan kuntakeskukseen johtava tie on lähes ajokelvoton, tilaisuudessa sanottiin.

Hattulan tekninen johtaja Janne Teeriaho kertoi, että kunta on yrittänyt saada tiehanketta aiemmin Hämeen tiepiirin ja nyttemmin ely-keskuksen listoille, mutta vastaus on ollut aina sama: valtiolla ei ole rahaa hankkeeseen.

-Kyllä sitä taas yritetään tänä syksynä tai ensi keväänä. Meillä teknisen puolen budjetissa ei ole rahaa valtion tien kunnostukseen, hän sanoi.