Uutiset

Kaupungin väkeä epäillään lahjuksien vastaanottamisesta

Hämeenlinnan kaupungin henkilöstöä epäillään lahjuksen vastaanottamisesta. Kanta-Hämeen rikospoliisin tutkimukset Fici-Copyn epäillyistä petoksista ovat laajentuneet lahjontarikoksiin.

Ylihintaiset tai muuten hankintaohjeiden vastaiset kopiokonehankinnat Fici-Copylta ovat tulleet esille myös kaupungin sisäisissä selvityksissä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén kertoo, että kaupungin sisältä paljastui ylihintainen Fici-Copyn kopiokone. Sisäinen selvitys toi keväällä esiin kolme muuta yksikköä, jotka olivat tehneet hankintoja Fici-Copyltä vastoin kaupungin hankintaohjeita.

– Kun tuli ilmi, että Fici-Copysta on meneillään rikostutkinta, olimme yhteydessä poliisiin. Emme tehneet tutkintapyyntöä, koska tapaukset olivat jo tutkinnassa, Hellstén sanoo.

Tutkitaan lähes 30 yhteisöä
Poliisi epäilee, että kaikkiaan vajaassa 30 yhteisössä Fici-Copyn toimistolaitteiden hankintasopimuksiin liittyy petos tai muu rikos. Komisario Jari Uotila kertoo, että lähtökohtana epäedullinen sopimus.

– Epäilemme petosta tai muuta rikosta sopimuksissa. Osa tapauksista on laajentunut lahjomarikosten tutkimuksiksi.

Uotila kertoo, että eräissä tapauksia on epäselvää, ovatko hankintoja tehneet asianomistajia vai epäilläänkö myös heitä rikoksesta.

Fici-Copyn rikostutkinta on paisunut niin laajaksi, että sen odotetaan kestävän erittäin pitkään.

– Tutkimukset eivät valmistu tänä vuonna, Uotila ilmoittaa.

Epäiltyjä ei siirretä syrjään
Komisario Uotila ei halua sanoa mitään siitä, millaisten yhteisöjen kopiokonehankintoja poliisi tutkii. Kaupunginjohtaja Hellstén ei kerro, mitkä neljä kaupungin yksikköä ovat tehneet hankintoja Fici-Copylta.

Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Jorma Hasssinen. HäSa ark.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan hankintoja tehneet kaupungin yhtiöt ovat Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy, Työsyke Oy ja Linnan Isännöinti Oy.

Hellstén sanoo, että kaupunki odottaa poliisin tutkimusten valmistumista. Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä ei aiota siirtää pois tehtävistään.

– Ketään ei ole vielä syytetty eikä todettu syylliseksi. Kun tutkimukset päättyvät, arvioimme asian.

Hämeenlinnan omistamien yhtiöiden työntekijät eivät ole virkamiehiä. Sen sijaan kaupungin hallinnon sisällä päätös kopiokoneen hankinnasta on tehty virkavastuulla. Virkamiehelle pelkän lahjan tai edun vastaanottaminen voi olla rikos.

– Tiedämme, että virkamiehen mahdollinen rikosnimike on erilainen ja näytön antaminen rikoksesta on tavallista lahjomarikosta helpompaa, Hellsten sanoo. (HäSa)

Kattainen ja Riekkola kiistävät jyrkästi saaneensa mitään etuja
Työsykkeen toimitusjohtaja Jari Kattainen ja Linnan Isännöinnin toimitusjohtaja Matti Riekkola kiistävät jyrkästi saaneensa mitään etuja Fici-Copylta. Molempien johtamissa yhtiöissä on tai on ollut Fici-Copyn koneita.

Poliisi on kuullut molempia toimitusjohtajia. Kumpikaan heistä ei tiedä, missä roolissa heitä on kuulusteltu.

– Työsykkeellä on ollut liikesuhde Fici-Copyyn. En tiedä, mitä poliisi tutkii, Jari Kattainen sanoo.

Kattainen kertoo, että hän hankki aikoinaan Fici-Copyn kopiokoneen yhtiöön. Hän ei tiennyt sopimuksesta, jonka mukaan koneet olisi pitänyt hankkia Seutukeskukselta.

– Sopimus oli tehty ennen kuin tulin Työsykkeeseen. Fici-Copyn kopiokone ei ollut mielestäni ylihintainen. Uusi toiselta yritykseltä hankittu on suunnilleen samanhintainen.

Hämeenlinnan Asunnot Oy:llä ei ole ollut Fici-Copyn koneita. Sen sijaan yhtiön tytäryhtiöllä Linnan Isännöinnillä on edelleen käytössä Fici-Copyn koneet. Riekkola on molempien yhtiöiden toimitusjohtaja.

– Yhteistyöllä Fici-Copyn kanssa on pitkä latu. Ei ole selvää, pitäisikö toimistokoneet hankkia Seutukeskuksen kautta, Riekkola sanoo.

Hän kertoo, ettei tiedä, millä nimikkeellä on käynyt keskusteluja poliisin kanssa.

– Poliisi selvitti, miksi Fici-Copy oli kirjannut meille yhden koneen, vaikka meillä ei ole sitä emmekä ole maksaneet sellaisesta koneesta mitään.

Hämeen Sanomat ei tiistaina tavoittanut Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtajaa Jorma Hassista.

Iltalehdessä Hassinen myönsi, että hän on käynyt jääkiekon MM-kisoissa Fici-Copyn vieraana. Hänen tyttärensä on myös saanut yhtiöltä tukea urheiluharrastukseensa.

Verokeisarin edustusliike
Rikosepäillyt Fici-Copyn liiketoiminnasta tulivat julkisuuteen viime helmikuussa, kun poliisi vangitsi yhtiön omistajan Kimmo Anderssonin. Andersson oli sitä ennen tunnettu ”verokeisarina”, jolla oli maakunnan suurimmat ansiotulot vuonna 2009.

Poliisi epäilee Anderssonin pettäneen asiakkaitaan ja rahoitusyhtiöitä toimistokoneiden hankinnoissa. Koneista on laskutettu kovia hintoja eikä tavara ole aina täyttänyt asiakkaiden toiveita.

– Epäilemme, että samalle koneelle on hankittu rahoitus useita kertoja, komisario Jari Uotila rikospoliisista kertoo.

Hämeenlinnalaisen Fici-Copy Ky:n asiakkaina on ollut järjestöjä, julkisia yhteisöjä ja yrityksiä. Useissa yhteisöissä on puitu näitä hankintoja.

– Meihin on oltu yhteydessä. Uutta tutkintapyyntöä mahdollisista rikoksesta ei ole tehty, koska asiat ovat olleet jo tutkinnassa, Uotila sanoo.

Fici-Copy on toiminut Konica Minolta Business Solutionsin jälleenmyyjänä vuodesta 2001. Andersson osti vähemmistöosakkaat pois yrityksestä viime vuonna. Konica Minolta siirsi viime vuoden lopulla edustuksensa entisten vähemmistöosakkaiden perustamalle yritykselle TJ Comille.