Uutiset

Kaupunginhallitukselle kaksi jaostoa

Ihan ministerimallia ei taida Hämeenlinnaan tulla, vaikka sellaisestakin on aikaisemmin ollut puhetta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapio Vekan (kok.) mukaan tavoitteena on kuitenkin mahdollisuus työskennellä nykyistä ammattimaisemmin myös luottamustehtävissä.

Ministerimalli tarkoittaisi sitä, että lautakuntien puheenjohtajat istuisivat myös kaupunginhallituksessa. Sellaista ei nyt ehdoteta.

Sen sijaan kaupunginhallituksen kokoa aiotaan supistaa 13 jäsenestä kahdella. Kaupunginhallituksen jäsenen pitää olla valtuutettu.

Uutta on, että kaupunginhallitukselle tulisi kaksi jaostoa, kaupunkikehitysjaosto ja konsernijaosto. Ne koostuisivat kaupunginhallituksen jäsenistä tai varajäsenistä.


Lautakunnat pienemmiksi

Johtaville luottamushenkilöille esitetään nykyistä parempia korvauksia luottamustoimistaan. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle maksettaisiin korvaus kahdesta viikkotyöpäivästä ja hallituksen puheenjohtajalle kolmesta työpäivästä. Lautakuntien puheenjohtajille korvattaisiin yksi työpäivä viikossa.

Lautakuntien kokoa pyritään myös supistamaan 13 jäsenestä 11:een. Sen sijaan valtuusto pysyy nykyisen kokoisena. Siihen kuuluu 59 valtuutettua.

Liikelaitosten ja konserniyhtiöiden johtokuntiin nimetään puolet asiantuntijajäseniä. Tosin poliitikkokin voi olla asiantuntija.

Aluetoimikunnista siirrytään asukasraateihin. Neuvostojen toimintaa kehitetään. Niille määritellään hallintosäännössä tehtävät ja vastuut.

Vaalien jälkeen suurin puolue johtaa luottamuspaikkaneuvottelut.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä uudeksi poliittisen johtamisen malliksi. Asia tulee esille myös valtuustossa. Tavoitteena on saada uusi malli käyttöön valtuustokauden alusta 2013. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020