fbpx
Uutiset

Kaupunginjohtaja ja kirkkoherra tarttuvat usein kauhaan

Kaksi miestä täyttää isommankin keittiön, vaikka fyysistä kokoa ei olisi yli terveysintoilijoiden normien. Hämeenlinnan vauhdikas kaupunginjohtaja Tapani Hellstén ja ortodoksisen seurakunnan iloinen kirkkoherra isä Markus, Markku Aroma, jakavat harrastuksen, ruoanlaiton.

Molemmat ovat intohimoisia ruoanlaittajia. Molemmilla on kokemusta erilaisista keittiöistä, mutta kummankin sydäntä ja vatsaa lähellä ovat aasialaiset ruoat.

Isä Markus on kutsunut silloin tällöin ystäviään syömään valmistamiaan herkkuja. Myös Tapani Hellstén on pääsyt maistamaan hänen kokkauksiaan.

– Kun isä Markus taas kutsui syömään, syntyi idea, että mehän voimme laittaa yhdessä ruokaa täällä raatihuoneen keittiössä, Hellstén kertoi hohkaavan lieden ääressä professionaalissa mustassa esiliinassaan. Isä Markuksen esiliina on Marimekkoa.

Tuossa tuokiossa herrat pyöräyttivät 14 hengen illallisen ystävilleen. Työnjako oli selvä. Isä Markus teki alkupalat kiinalaisen keittiön ohjeiden mukaan ja Hellstén sävelsi pääruuan thaimaalaisilla nuoteilla. Jälkkäriksi kaupunginjohtajalta syntyi kätevästi friteeratut banaanit kaneli-inkiväärijäätelössä.

– Valitsimme kiinalaiset alkuruoat, koska kiinalainen keittiö maustaa miedommin kuin thaimaalainen. Harmonia on tärkeää kiinalaiselle keittiölle. Käytetään kehoa viilentäviä aineksia kuten tofua ja toisaalta lämmittäviä kuten inkivääriä, isä Markus kertoo.

Keittiön kautta kulttuuriin

Kunnon keittiöveitsi on välttämätön. Monessa kiinalisreseptissä ainekset pilkotaan todella pieniksi.

Molemmat kokkaavat herrat ovat matkustelleet paljon maailmalla, myös Aasiassa. Isä Markus on testannut paikan päällä muun muassa Thaimaan, Kiinan, Japanin ja Malesian keittiöitä.

– Ne eroavat kuten kulttuuritkin, vaikka täältä päin katsoen niiden luullaan muistuttavan toisiaan.

– Japanissa korostetaan selkeyttä ja yksinkertaisuutta, kun taas Thaimaassa koristeellisuus myös ruoassa on tärkeää.

– Japanilaisissa luostareissa vanhat miehet toimivat kokkeina, koska ruokaa pitää laittaa koko sydämellään. Ihmisinä kiinalaiset ja japanilaiset muistuttavat suomalaisia ainakin pidättyväisyydessään. Thaimaassa taas kaikki ovat ylitsevuotavan ystävällisiä.

Kokkauskurssille Thaimaahan

Tapani Hellsténille Thaimaa ja sen keittiö ovat erityisen tuttuja, koska perheen nuorin lapsi tulee sieltä. Perheessä on myös ollut thaimaalainen au pair. Aivan näinä päivinä Hellstén lentää kuukaudeksi Thaimaahan. Ohjelmaan kuuluu muun muassa kokkauskurssi.

– Vellamon vuoksi palaamme aina Thaimaahan. Hänen juurensa ovat siellä. Haluamme hänen tietävän sen, vaikka hän nyt onkin suomalainen tyttö. Perhe tulee nytkin perässäni ja matkustamme Vellamon synnyinkylään Pohjois-Thaimaahan. Meillä on siellä myös kummipoika.

Kiinan keittiö maustaa loivemmin kuin esimerkiksi Thaimaan ja Intian keittiöt. Korianteri kuitenkin myös koristaa ruokaa.

Tällä matkalla Hellstén suunnittelee vierailevansa Vietnamissa.

– Sanotaan, että nyt pitää mennä, ennen kuin suuret turistimassat vaeltavat sinne.

Isä Markus suosittelee, että myös Laosissa kannattaisi käydä.

– En ole itse käynyt vielä, mutta minulla on ystäviä, jotka ovat suositelleet sitä lämpimästi.

Thaimaassa molemmat miehet ovat matkustellet laajalti. Yhteinen mielipide on, että oikea Thaimaa on turistirysien ulkopuolella.

– Pohjois-Thaimaa on aivan eri maailma kuin turistien rantapaikat. Siellä on monia etnisiä ryhmiä. Ihmiset ovat vuosisatoja liikkuneet rajoista välittämättä yli Laosin, Kiinan ja Burman rajojen.

Thaimaan keittiö on koristeellinen ja maut vahvoja.

– Se muistuttaa intialaista ruokaa, muttei ole ihan niin voimakkaasti maustettua.

Länsi ei vakuuttanut

Isä Markuksella on kokemusta myös maapallon läntiseltä puoliskolta, sillä hän opiskeli Yhdysvalloissa kolme vuotta.

– Jenkkikeittiö ei tehnyt vaikutusta, mutta etniset keittiöt pelastavat sikäläisen ruokamaineen.

Muutenkaan isä Markus ei jäänyt ikävöimään Yhdysvaltoja.
Jos aikataulu suo, Tapani Hellstén hakeutuu virkamatkoillaan mielenkiintoisiin ravintoloihin syömään.

– Kun saan jotain erityisen hyvää, kysyn reseptiä.
Äkkiseltään tulee mieleen esimerkiksi ravintola Bellevuen sirnik-pannukakku, jonka resepti taskussaan Hellstén poistui tästä kuulusta ravintolasta.

Mitä juomaa sitten tulisi nauttia esimerkiksi thaimaalaisen ruoan kanssa? Oikeasti sen pitäisi olla Singha-olutta, mutta elsassilainen valkoviinikin käy.

– Sitä kuuluu nauttia jo ruoan valmistuksen ohessa. (HäSa)

Kanaa ja pähkinöitä

300-400 g broilerin suikaleita
2-3 valkosipulinkynttä
2 paprikaa (punainen ja vihreä)
kevätsipulia tai ruohosipulia
1/2 dl cashew-pähkinöitä
1 sipuli

1. Ruskista pähkinät ja laita odottamaan
2. Ruskista valkosipuli
3. Lisää broilerin suikaleet
4. Lisää soijaa
5. Lisää sipuli, suikaloidut paprikat, kevätsipuli tai ruohosipulia
6. mausteeksi kalakastike, osterikastike ja chilikastike (niitä saa ainakin Helsingin ja Tampereen etnisistä kaupoista)
7. Lisää paahdetut pähkinät

Salaattikääryleet hongkongilaisittain

Rooman salaattia tai jäävuorisalaattia
100 g porkkanaa hienoksi kuutioituna
100 g säilykeherkkusieniä hienoksi kuutioituna
100 g pieniä säilykemaissintähkiä hienoksi kuutioituna
6 tuoretta siitakesientä hienoksi pilkottuna
1-2 tl hienonnettua valkosipulia

Kastike:

2 rkl osterikastiketta
1 tl maissijauhoa
6 rkl vettä

1. Kypsennä valkosipulimurska öljytilkassa pannulla
2. Lisää kaikki muut ainekset paitsi salaatti ja paista pannulla 2-3 minuuttia
3. Lisää joukkoon kastikeseos ja keitä hetki niin, että se saostuu.
4. Kääri salaatinlehtiin siten, että käärön toinen pää jää avoimeksi

Menot