Uutiset

Kaupunki haluaa kaiken ilon irti Verkatehtaan tiloista

Tarvitsevatko kaikki Verkatehtaan alueen toimijat oman lipunmyyntipisteensä? Olisiko esimerkiksi kesäajaksi hiljenevän teatterin tai musiikkiopiston tiloihin mahdollisista saada muita käyttäjiä? Voisivatko Verkatehtaan alueen toimijat hyötyä voimien yhdistämisestä markkinoinnissa tai viestinnässä?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin on tarkoitus saada vastauksia elokuun loppuun mennessä. Kaupunginhallitus valtuutti Verkatehdas oy:n maanantaina tekemään alueen toimintarakenteen kehittämisestä selvitystä ja ehdotuksia. Ehdotukset on tarkoitus jalostaa käytäntöön jo ensi vuoden alussa.

Ajatuksena on tehdä Verkatehtaasta konserni, joka kokoaisi alleen muut alueen toimijat – Hämeenlinnan Kaupunginteatteri oy:n, Taidemuseon, ARX:n ja Sibeliuksen Syntymäkotisäätiön.

-Me emme ole kriisissä, asiat ovat oikeastaan aika hyvin. Työn lähtökohta ei ole, että rahat olisivat loppu ja säästöjä olisi saatava, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Henkilöstön karsiminen ei myöskään ole Astorin mukaan lähtökohtana.

Astorin ja kaupunginjohtaja Tapani Hellstènin mukaan Verkatehtaan alueen kehittämisessä on aika ottaa seuraava askel, kun varsinainen rakennusvaihe on nyt takana. Tavoitteena on saada noin 46,5 miljoonan euron investoinnista kaikki mahdollinen hyöty irti.

Kävijämäärien ennakoidaan kasvavan

Kehittämistyön taustalla vaikuttaa myös tieto kulttuuripalveluiden kysynnän ja tarjonnan lisääntymisestä sekä huoli valtionosuutta saavien toimijoiden talouden kiristymisestä.

Kysynnän kasvusta kielivät Astorin pöydältä löytyneet tilastot, joiden mukaan käyntikerrat yksin Verkatehtaalla ovat kivunneet noin 450 000 kappaleeseen vuodessa. Vuonna 2004 kaupungin kaikissa kulttuuripalveluissa tilastointiin yhteensä 280 000 käyntikertaa.

Kävijämäärien kasvu ei toisaalta ole mikään yllätys, sillä suuri osa kaupungin kulttuuritoiminnoista on jo löytänyt paikkansa Verkatehtaalta.

Käyntimäärien arvioidaan jatkossa vain jatkavan kasvuaan. Tulevaisuus näyttää, päästäänkö Verkatehtaalla neljän vuoden päästä yli 600 000 vuosittaiseen käyntiin, kuten on arvioitu.

Viime vuoden lopussa Verkatehtaan tiloista noin 97,5 prosenttia oli vuokrattuna. Kysyntää on erityisesti pienillä työhuoneilla, ongelmallisimpia taas ovat noin 35-60 neliön työtilat, jotka ovat kooltaan joko liian suuria tai liian pieniä. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020