Kolumnit Uutiset

Kaupunki kääntyy järvelle päin

Hämeenlinna on rakennettu muutamalle mäelle ja mäen rinteisiin. Rannoilla oli aikoinaan sen verran upottavaa lettomaata, että sinne nähtiin hyväksi rakentaa teollisuustiloja.

Vasta parikymmentä vuotta sitten huomattiin, että Hämeenlinnallahan on ydinkeskustassa paljon rantaa, joka on enemmän tai vähemmän joutomaana.

Valtuutettu Kylli Kylliäinen (kd.) kuvasi tätä puhuessaan Engelinrannasta valtuustossa. Hänen mukaansa kaupunki on kääntänyt selkänsä vedelle. Nyt olisi syytä kääntää kasvot veden suuntaan.

Tämä ei koske ainoastaan Engelinrantaa. Kantola on suuri mahdollisuus, jonka suunnittelu varmasti alkaa piakkoin muualtakin kuin tapahtumapuiston alueelta.

Rakennusliikkeillä on jo nyt kiinnostusta, sillä Lemminkäinen Rakennus on ostanut vanhan Virkkeen kiinteistön.

Alueen pitää olla rakennuttajan näkökulmasta kiinnostava, kun se tieten ostaa kaatopaikan päälle rakennetun purkukuntoisen talon.

Tontilla pitää tehdä melkoiset maanvaihdot ennen kuin rakentaminen on mahdollista.

Sama ongelma on kaikilla Hämeenlinnan teollisuusrannoilla. Myös Sairionrannassa maat vaihdettiin vanhan turkistehtaan alta.

Kantolanniemeä edelle rakennuttamisessa saattaakin kiriä Saarioisten alue, jonka kehittämisestä kaupunki ja Saarioisten kiinteistöyhtiö ovat sopineet.

Se on houkutteleva kohde sikäli, että pendelöinti Helsinkiin olisi erittäin helppoa. Alue toimii tätä nykyä työmatkalaisten parkkipaikkana.

Aina kun rakennetaan uutta lähes kaupungin keskustaan, pitää erityisesti ottaa huomioon alueen luonne ja ympäröivä miljöö.

Varikonniemen eteläosassa sijaitseva Saarioisten alue kuuluu Hämeen linnan vaikutuspiiriin ja maisemaan. Se asettaa suunnitellulle asuinalueelle korkeita vaatimuksia.

Kaavaillun arkkitehtikilpailun tavoitteissa sanotaan, että uudesta asuinalueesta pitäisi tulla näyttävä julkisivu aseman suuntaan.

Kyllä sen pitää olla omaleimainen ja sopiva myös linnan suuntaan.

Linnamaiseksi rakennettu hotelli uuden suunnittelualueen vieressä ei ehkä nykyään hivele kaikkien silmää, mutta jokaisella aikakaudella on omat näkemyksensä.

Saarioisten alueessa kaupunkilaisia varmasti kiinnostaa paljon se, miten pitkälle Varikonniemeen rakentamista suunnitellaan. Toinen asia, josta varmasti tulee kysymyksiä, liittyy alueen ulkoilumahdollisuuksiin.

Kaupunkilaiset pitävät rantareittiä saavutettuna etuna, josta ei varmasti haluta luopua. Tuskin sellaisia suunnitelmia onkaan.

Engelinrannassakin on lähdetty siitä, että rantareitti säilyy, tulipa alueelle millaista rakentamista tahansa.

Kun Kantolaa kaavoitetaan, kaupungilla on tilaisuus jatkaa rantareittiä myös siellä kulkemaan oikeasti rannan tuntumassa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic