Uutiset

Kaupunki keskeytti uuden yhtiön konsultoinnin

Vuodenvaihteen tienoilla velloi jonkinmoinen myrsky vesilasissa, kun Sosiaalikehityksen kolme avaintoimijaa päätti perustaa oman yrityksen.

Elämänlaatulautakunta merkitsi tässä kuussa tiedokseen tilaajajohtaja Markku Rimpelän päätöksen keskeyttää konsultointityö, joka koski Vanajaveden opiston ja Sibelius-opiston yhdistämistä.

Kaupunki oli sopinut konsultoinnista Ajatustalon kanssa. Se on Sosiaalikehityksestä lähteneiden Juha Kaakisen, Antti Pelto-Huikon ja Tom Tarvaisen uusi yhtiö.

Rimpelän mukaan konsulttityö oli keskeytettävä, koska siitä oli sovittu, kun miehet olivat vielä Sosiaalikehityksen palveluksessa.

– He tekivät kyllä avoimesti tiettäväksi, että ovat perustamassa uutta yritystä.


Sivutoimilupaa ei irronnut

Sosiaalikehityksen hallituksen puheenjohtaja on kaupunginjohtaja Tapani Hellstén.

– Meille asia realisoitui, kun yhtiön hallitukselta pyydettiin sivutoimilupaa uudessa yhtiössä toimimiseen. Sellaista ei tietenkään voitu myöntää, koska uuden yhtiön toimiala on sama kuin Sosiaalikehityksen.

Hellstén korostaa, ettei uutta yhtiötä siis aiottu pyörittää mitenkään salaa.

Myöhemmin kaupungin lakimiesten kanssa käytiin opistojen yhdistämiseen liittynyttä toimeksiantoa läpi. Tuolloin tultiin siihen tulokseen, että konsultointi on keskeytettävä.

– Yhtiön osakkaat olivat kuitenkin tammikuuhun asti Sosiaalikehityksen palveluksessa.

Hellsténin mukaan konsultoinnin tarve on myös vähentynyt, koska Vanajaveden opiston uudeksi rehtoriksi valitulla Outi Itäluomalla on kokemusta opistojen yhdistämisestä.


Avoimesti kerrottiin

Sosiaalikehityksen toimitusjohtajan paikalta Ajatustalon osakkaaksi lähtenyt Juha Kaakinen sanoo, ettei uuden yhtiön perustaneilla ollut mitenkään tarkoitus harhauttaa.

– Avoimesti kerroimme, mitä suunnittelemme. Olihan kahden muun määräaikainen sopimus päättymässä.

Kaakisen mielestä konsultointisopimuksen keskeyttäminen perustui tulkintaan, joka olisi voitu tehdä toisinkin.

Ajatustalon toimitusjohtajana toimii Antti Pelto-Huikko. Kaakinen on yhtiössä vain osakkaana.

Hänen tavoitteenaan on keskittyä asunnottomuusohjelmaan, jonka ohjelmajohtajana hän on toiminut jo vuosia.


Muista sopimuksista ei tietoa

Sosiaalikehityksen vt. toimitusjohtajaksi siirtynyt Päivi Raukko sanoo, ettei hänellä ole tietoa muista sopimuksista, jotka olisi tehty uuden firman nimiin sinä aikana, kun miehet olivat vielä Sosiaalikehityksen leivissä.

– Tietenkin kiinnostaa, jos jollakin sellaista tietoa on. Itse en sellaista ole löytänyt, vaikka olen asiaa tutkinut, Päivi Raukko sanoo.

Hän siirtyi tammikuussa väliaikaisesti kaupungin palvelutuotantojohtajan pallilta johtamaan Sosiaalikehitystä.

Hellsténin mukaan nyt on tarkoitus selkiyttää yhtiön roolia.

– Kaupungilla on omaa kehitystoimintaa, samoin Hamkilla ja Pikassoksella. Täytyy kartoittaa, mitkä Sosiaalikehityksen tehtävät tässä kentässä voisivat olla.

Uutta toimitusjohtajaa ei ole vielä haettu. Raukon pesti jatkuu näillä näkymin heinäkuun loppuun. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020