Uutiset

Kaupunki kuuluu kaikille ja sitä rakennetaan kaikille

Kiitos tutkimuspäällikkö V.A. Heikkiselle Hämeen Sanomien haastattelussa 11.5.2005 esittämistään hauskoista mielipiteistä Hämeenlinnan kehittämisestä. Kaupunkisuunnittelijana ilahdun aina, kun löytyy uusi keskustakehittämisen asiantuntija.

Vaikka kirjoituksen väitteistä osa kumoutuu jo tekstiä lukiessa, on syytä kertoa asioita, joita ulkopaikkakuntalaisen asiantuntijan on ilmeisen vaikea nähdä.

Hämeenlinnan viime vuosia ei voi ainakaan kuolleista kulmista tai pysähtyneisyydestä syyttää, kehitys on ollut määrätietoista ja nopeaa – joidenkin mielestä jopa liian vauhdikasta.

Hyviä tuloksia on saavutettu ja vireillä kaikilla osa-alueilla: Verkatehtaan kulttuurikeskus, Aulangon hankkeet, Moreenin ja Visamäen yritysalueet, Keinusaaren uusi kaupunginosa, vuoden 2007 asuntomessut sekä Poltinahon kasarmialueen ja keskustan länsireunan arkkitehtuurikilpailut. Yhteistyö on käynnistynyt myös Linnan kasarmialueen kehittämisessä.

Ydinkeskusta on yksi tärkeimpiä kaupunkirakenteen kehittämiskohteita. Työ pohjautuu kaupan ja liikenteen selvityksiin sekä avoimeen keskusteluun asukkaiden ja liike-elämän kanssa. Keskustan kaupallinen painopiste nojaa kävelykatuun ja sen länsipäässä oleviin liiketaloihin. On luontevaa vahvistaa olemassa olevaa tilannetta – hyvänä esimerkkinä panostus kävelykadun jatkeeseen.

Keskustan länsireunan toteuttaminen vahvistaa keskustan kaupallista vetovoimaa ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia kaupan toimijoille – myös nuorten vaateketjuille. Kilpailun tulokset ja rahoittajien mielenkiinto ovat rohkaisevia. Länsireunan uudesta kauppakeskuksesta on tulossa sekä Tiiriön että Linnatuulen todellinen haastaja.

Kuinka moni Linnatuulessa kävijä tietää käyneensä Janakkalassa? Sen sijaan uuden kauppakeskuksen asiakkaan on helppo poiketa myös Hämeenlinnan keskustan palvelujen pariin.

Raatihuoneenkadusta on muodostumassa kävelykatu- ja kävelypainotteisine osuuksineen poikkeuksellisen hieno kokonaisuus, joka johtaa uudesta kauppakeskuksesta torin kautta Verkatehtaalle. Vaikka Verkatehtaan alue edustaa parasta tulevaisuuden kulttuuria, siellä toimitaan jo.

Lasten kulttuurikeskus ARX, lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulut ja Miniteatteri vastaavat osaltaan erittäin monipuolisesta ja ympärivuotisesta lastenkulttuurista.

Luonnonkauneus on epäilemättä Hämeenlinnan valtti. Turengin suunnasta kaupunkia kannattaa lähestyä vaikkapa pyöräilemällä Vanajanlinnantietä Aulangolle. Tällöin voi kohdata myös toisenlaisen kauniin maiseman. Tarjolla on virkistystä niin perheille, golfareille kuin puistojen ystävillekin.

Kaupunki kuuluu kaikille ja sitä rakennetaan kaikille. Kuinka käy keskustan palvelujen, jos siellä asuvat ikäihmiset muuttavat pois? Todellinen haaste on tehdä kaupunkia kaikenikäisille ihmisille, tarjota yksilöllisiä palveluja ja viihtyisiä katuja, toreja ja puistoja.

Onneksi teemme tätä työtä Hämeenlinnassa, jossa on rikkautena kiehtovia historiallisia kerrostumia ja vanha kaupunkikulttuuri. Kun näihin tekijöihin yhdistää alati kasvavan kiinnostuksen Hämeenlinnaa kohtaan ja vallitsevan kehittämistahdon, tuloksena on elinvoimainen, moni-ilmeinen ja kestävä Hämeenlinna, asumiskaupunki.

Päivi Saloranta

asemakaava-arkkitehti

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic