Uutiset

Kaupunki lisää lähi- ja luomuruuan määrää pienin askelin

Hämeenlinnan kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja muissa laitoksissa on jo pitkään syöty oman seudun perunoita.

Ruuat valmistava Linnan Ateria oy pyrkii käyttämään pääasiassa kotimaisia ja mielellään mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita.

-Me emme niinkään tuijota ulkomainen – kotimainen -vastakkainasettelua, vaan pyrimme miettimään, mitä kotimaista olisi satokauden aikana edullisesti saatavilla ja teemme listat sen mukaan, kertoo toimitusjohtaja Nina Rokkila.

Hän arvioi, että valtaosa tuotteista, jopa noin 90 prosenttia on alkuperältään kotimaista. Puhtaasti lähiruuaksi voidaan luokitella keittiöissä käytetyt juurekset ja kasvikset.

Ulkomaiseen on kuitenkin pakko turvautua joissain asioissa, ja niinpä esimerkiksi kala, toisinaan liha sekä talvikaudella kurkut ja tomaatit ovat tuontitavaraa. Joskus myös ruisleipä tehdään tuontijauhoista, vaikka itse leipä leivottaisiinkin kotimaassa.

Toisaalta esimerkiksi pakastevalikoima on viime vuosina kasvanut, ja nyt laitoskeittiöiden on mahdollista käyttää esimerkiksi kotimaisia pakastemarjoja tai -kasviksia.

Kilpailuttaminen ei ole esteenä

Logistiikka nousee usein lähiruoan näkökulmasta ongelmaksi.

-Meillä on kuutisenkymmentä keittiötä, joten logistiikka on oma haasteensa.

Edes hankintojen kilpailuttaminen ei ole pahemmin rajoittanut lähiruoan käyttöä. Rokkilan mukaan paikalliset tuottajat ovat olleet kilpailussa innokkaasti ja kilpailukykyisin hinnoin edustettuina.

-Meillä on esimerkiksi paikallinen tuoretuotetavaratukkuri, joten pystymme lähiruuan määrää lisäämään ihan hyvin. Kun päivä suunnitellaan hyvin, se ei edes lisää kustannuksia kovin paljon, Rokkila kertoo.

Linnan Ateria on kilpailuttanut hankintansa viimeksi vuonna 2009. Puitesopimus tehtiin neljäksi vuodeksi, mutta eri elintarvikkeille on määritelty omat ostojaksonsa.

Keväällä lähiruokaviikko

Jatkossa lähi- ja luomuruuan määrää on tarkoitus lisätä kaupunginhallituksen päätöksellä entisestään, mutta kuitenkin pienin askelein.

Luomuruuassa tarjontaa lisätään erityisen maltillisesti hinnan ja saatavuuden takia.

-Luomussa maitotaloustuotteet ovat todella kalliita, eikä niitä yksinkertaisesti ole saatavilla sellaisia määriä, että voisimme niitä ostaa.

Jo nyt henkilöstöruokaloissa on kuitenkin tarjolla luomupiimää ja esimerkiksi päiväkodeissa vietetään toisinaan luomupuuropäiviä.

Lähiruokaa on pyritty pitämään tähänkin asti esillä teemapäivien muodossa. Keväällä on tarkoitus järjestää lähiruokaviikko, minkä aikana noudatetun ruokalistan kustannuksia on tarkoitus verrata ”perinteiseen” ruokalistaan. Päätöksiä mahdollisesta lähiruuan lisäämisestä tehdään sen jälkeen. (HäSa)