Uutiset

Kaupunki nipistää palkitun Ankkurin resursseista

 

Hämeenlinnan kaupunki on viemässä tukea pois Ankkuri-toiminnalta, joka palkittiin tänä vuonna valtakunnan parhaana rikostorjuntahankkeena ja joka lähtee edustamaan Suomea Euroopan rikostorjuntakilpailuun.
 
 
Hämeenlinnan kaupunki on heikentämässä otetaan palkitusta Ankkuri-toiminnasta. Kaupunki aikoo siirtää Ankkuri-tiimissä työskentelevän sosiaalityöntekijänsä sosiaalipäivystysrinkiin.
 
Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että Ankkurin sosiaalityöntekijä työskentelisi päivän tai kaksi viikossa sosiaalipäivystyksessä, joka toimii iltaisin ja viikonloppuisin. Se aika vuorotöistä aiheutuvine vapaapäivineen olisi pois Ankkuri-tiimin päivätyöstä.
 
Tällä hetkellä nelihenkinen Ankkuri-tiimi koostuu poliisista, sosiaalityöntekijästä, psykiatrisesta sairaanhoitajasta sekä puolipäiväisestä nuorisotyöntekijästä. Kaikkien työpanosta tarvitaan, jotta tiimi pystyy työskentelemään tehokkaasti.
 
– Sosiaalityöntekijän työpanoksen vähentyminen vaikuttaisi koko tiimin toimintaan. Työparimme toimii hyvin ja tuntuu surulliselta, jos se rampautetaan, sanoo tiimin psykiatrinen sairaanhoitaja Tarja Rannikko.
 
Työ ei ole päällekkäistä
Rannikko korostaa, ettei sosiaalipäivystys tee päällekkäistä työtä Ankkurin kanssa, vaikka osa asiakkaista ohjautuukin Ankkurin toiminnan piiriin sitä kautta.
 
– Sosiaalipäivystys puuttuu kaikenikäisten tapahtumiin, jotka tapahtuvat viikonloppuisin tai iltaisin. Toki osa tapauksista tulee meille jatkotyöhön, mutta suurin osa asiakkaistamme tulee ihan muuta kautta, Rannikko sanoo.
 
Hänen työparinsa, sosiaalityöntekijä Jonna Laitonen vahvistaa, ettei Ankkuri-toiminta ole luonteeltaan päiväaikaan tapahtuvaa sosiaalipäivystystä.
 
– Kriisejä tulee satunnaisesti meidän hoidettavaksemme, mutta se ei suinkaan ole päätyömme. Teemme perusterveydenhuollon ja sosiaalityön ennaltaehkäisevää perustyötä. Tiimityö on toimintamme vahvuus, Laitonen sanoo.
 
Toiminta maksaa itsensä takaisin
Työnjako Ankkurissa menee siten, että poliisilaitos tarjoaa toiminnalle tilat sekä oman edustajansa, kun taas sairaanhoitajan, sosiaalityöntekijän ja nuorisotyöntekijän palkat jäävät kaupungin maksettavaksi.
 
Poliisissa hanke on nähty tärkeäksi sen ennaltaehkäisevän luonteen vuoksi. Poliisi onkin tuplaamassa oman miehityksensä toimintaan.
 
– Ensi viikon alusta maaliskuun loppuun meiltä osallistuu kaksi poliisia tähän työryhmään. Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on ihan ykkösjuttuja ja tämä työ on tärkeää myös rikosten torjunnan kannalta, toteaa apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen.
 
Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. Heikkonen laskeskelee, että Ankkuritoiminnan kustannukset on maksettu takaisin, jos sen avulla pystytään vähentämään kolme vankilavuotta. Hänen mukaansa tavoite on realistinen.
 
– Tällaiset tiimit pystyvät puuttumaan asioihin varhain huomattavasti tehokkaammin kuin organisaatioiden yksittäiset osat. Kestää kauan, ennen kuin rötöstelevä nuori päätyy sosiaalityöntekijälle. Ankkuritiimi pystyy toimimaan saman tien, Heikkonen kiittelee.
 
Töitä riittäisi kahdelle tiimille
Rannikko ja Laitonen toivovat, että myös kaupunki havahtuisi työn vaikuttavuuteen ja heikennysten sijaan lisäisi resursseja.
 
– Silloin, kun Ankkuri oli vielä hanke, meillä oli parhaimmillaan kaksi sosiaalityöntekijää, joille riitti hyvin hommia, vaikka asiakkaita oli huomattavasti nykyistä vähemmän. Tällä hetkellä resurssimme eivät riitä esimerkiksi ryhmätoimintaan tai aktiiviseen yhteistyöhön koulujen kanssa, työntekijät muistelevat.
 
Heidän mielestään ihannetilanteessa Ankkuri-tiimejä olisikin kaksi, jolloin toinen tiimeistä keskittyisi kokonaan nuoriin ja toinen pelkästään perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan.
 
– Eikö juuri sellaiseen pidä satsata, mikä toimii? Ymmärrämme kyllä tiukan taloustilanteen, mutta ei sillä voi silti perustella hölmöjä päätöksiä. Paniikkiliikkeet kostautuvat helposti kuluina toisaalla, työntekijät pelkäävät. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic