fbpx
Uutiset

Kaupunki panttaa äänitettä

Kaupungilla on meneillään erikoinen kiista yhden kuntalaisen kanssa. Kyse on valtuuston kaikille avoimesta kokouksesta tehdystä äänitteestä.

Hämeenlinnalainen Kari Ilkkala on pyytänyt kaupungilta äänitettä syyskuisesta valtuuston kokouksesta. Kaupunginvaltuuston sihteerinä toimiva kaupunginlakimies Kari Suokas ei ole kuitenkaan toimittanut äänitettä Ilkkalalle.

Suokas perustelee kielteistä päätöstään sillä, että valtuuston keskusteluäänitteet on tarkoitettu ainoastaan sihteerikäyttöön, eivätkä ne ole julkisia asiakirjoja.

-Keskusteluäänitteiden tekemisestä ei ole määräyksiä eikä äänitteitä liitetä arkistoon. Äänitteet voidaan jättää tekemättä, eikä niiden säilyttämisestä ole määräyksiä, Suokas toteaa vastauksessaan Ilkkalalle.

Ilkkala puolestaan vetoaa korkeimman hallinto-oikeuden viiden vuoden takaiseen päätökseen, jonka mukaan nauhoitukset on katsottu viranomaisen asiakirjoiksi ja siten julkisiksi. Päätös koski kartellitutkinnassa kuultujen henkilöiden kertomuksista tehtyjä nauhoitteita.

Suokkaan mukaan valtuuston kokouksesta tehtyjä nauhoitteita ei voi verrata KHO:n päätöksessä mainittuihin nauhoitteisiin.


Äänitteet saa hävittää

Kaupunginhallitus käsittelee Ilkkalan nauhoitepyyntöä kokouksessaan ensi maanantaina. Kaupunginjohtaja Tapani Hellstén esittää, ettei äänitettä luovuteta.

Hellstén vetoaa Kuntaliiton julkaisuun, jonka mukaan kokousäänitteet voidaan hävittää päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Hänen mukaansa valtuuston kokouskeskustelu tallennetaan valtuuston kokouskoneelle varmuuden vuoksi helpottamaan pöytäkirjan laadintaa.

-Viimeisten kymmenen vuoden aikana äänitettä on tarvittu erittäin harvoin kokouksen kulun tarkistamiseksi. Minkäänlaista virallista asemaa äänitteillä ei ole, ja ne vastaavat valtuuston pöytäkirjanpitäjien laatimia muistiinpanoja, Hellsténin päätösehdotuksensa perusteluissa todetaan. (HäSa)

Menot