Kolumnit Uutiset

Kaupunki taitaa pettää renkolaiset

Monet kaupungin järjestämät infot keräävät kovin vähän väkeä. Toisin oli torstai-iltana Rengossa, kun keskusteltiin Raitaharjun vanhainkodin kohtalosta. Tuolloin näki, että ihmisiä kyllä kiinnostaa ja heidät saa liikkeelle silloin, kun aihe on konkreettinen ja omaa elämää koskettava.

Rengon entinen kunnanjohtaja Antti Leinikka sanoi tilaisuudessa, että hän suorastaan tuntee ilkkuvat katseet selässään. Leinikka teki kovan työn ennen kuntaliitosta saadakseen kaikki kunnanvaltuutetut sitä kannattamaan.

Hämeenlinnahan lupasi tuolloin käyttää valtiolta saatavan yhdeksän miljoonan euron yhdistymisavustuksen lähipalveluverkkoa tukeviin kärkihankkeisiin liitoskunnissa. Lähipalveluina mainittiin muiden muassa vanhustenhuollon laitokset.

Raitaharjukin yhdistymistekstissä mainitaan, tosin hieman epämääräisesti: ”Raitaharjun vanhainkodin peruskorjaus sisällytetään yhteisiin vanhustenhuollon kartoitettaviin hankkeisiin”.

Leinikka sanoo nyt, että kun kuntaliitoksesta neuvoteltiin, oli ihan selvää, että Rengon vanhustenhuoltoon investoidaan, ja kaupunki itse olisi toimijana.

Yleisötilaisuudessa kerrottiin, että Renkoon suunnitellaan esteettömiä rivitaloasuntoja, joihin voisi muuttaa vanhuksia. Sellaisiin asuntoihin saisi sitten kotihoidon palveluja.

Uutinen oli tietysti hyvä, mutta ei lohduttanut niitä, jotka ovat laitoshoidon tarpeessa eikä myöskään heidän omaisiaan eikä ystäviään. Rengossa on totuttu siihen, että vanhainkodissa asuvaa omaista tai ystävää piipahdetaan tervehtimässä usein. Se on helppoakin, kun vanhainkoti on lähellä. Perille pääsee vaikka rollaattorilla.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että Raitaharjun päivät ovat luetut. Keskustelutilaisuudessa tiedotettiin, että Raitaharjun asukkaista osa siirretään Rengossa toimivaan yksityiseen dementiakotiin. Loput asukkaat ja henkilökunta siirretään kantakaupunkiin.

Syitä on monia: Rengossa on nykysuositusten mukaan liikaa laitospaikkoja, Raitaharjun remontoiminen tulisi liian kalliiksi, kaupungin taloustilanne on surkea ja henkilöstöäkin on tavoitteisiin nähden liikaa.

Siinä ei sitten taida paljon painaa se, mitä renkolaisille kahdeksan vuotta sitten puhuttiin.

Ehkä pettynein kaikista on Antti Leinikka, nykyinen kaupunginvaltuutettu. Hän tosin lupasi, että taistelu on vasta alkamassa.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic