Uutiset

Kaupunki toheloi pahemman kerran

Ei voi olla totta!

Ihminen irtisanotaan virastaan antamatta ainoatakaan varoitusta syystä, josta hänen potkujensa sanotaan johtuvan.

Nyrkkisääntö on, että asianosaista pitää varoittaa kahdesti samasta asiasta, antaa mahdollisuus muuttaa toimintatapojaan ja vasta äärimmäisessä tapauksessa päätyä irtisanomiseen.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Hämeenlinnan kaupungin valituksen, jossa se pyysi hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista.

Irtisanottu ympäristötoimenjohtaja Sara Syyrakki saa rästiin jääneet palkat ja uuden tehtävän kaupungin organisaatiossa.

Syyrakille tarinan loppu on onnellinen. Vääryys korjataan. Eri asia on miten korjataan kaikki se kärsimys, leimautuminen ja negatiivinen julkinen huomio, jota väitetty työpaikkakiusaaminen toi. Ilmeisesti ei mitenkään.

Ihan yksinkertaista ei ole työhön paluukaan. Entistä virkaa ei enää edes ole, eikä luvattua vastaavaa työtehtävää ole ihan yksinkertaista järjestää.

Tapaus
herättää paljon kysymyksiä kaupungista työyhteisönä. On edes jotenkin ymmärrettävää, että pienessä nyrkkipajassa voi sattua vastaavia tapauksia, kun työlainsäädännöstä ei olla kärryillä, hallintoa hoitaa yrittäjä itse oman työn ohella ja kaikki tarmo on pakko suunnata tuotantoon.

Kaupungilla on käytössään lakimiehet ja työlainsäädäntöön perehtyneet ekspertit etujärjestössä, Kuntaliitossa.

Asiantuntijoilta ja työsuojeluviranomaisilta olisi saanut helposti tiedot siitä, miten tällaisissa tapauksissa toimitaan.

Nyt vedettiin mutkat suoriksi seurauksista välittämättä. Niillä, jotka päätöksen takana olivat, on peiliin katsomisen paikka. Myös kaupungin työyhteisönä olisi otettava tapauksesta opiksi.

Jos esimiehen ja alaisten välit tulehtuvat niin, ettei puhevälejä enää ole ja kiukuttelu ja kiusaaminen kuuluvat päivärutiineihin, on jo menty pahasti pieleen. Työpaikoilla pitää olla nollatoleranssi. Heti kun ihmisten väliset suhteet tulehtuvat, työyhteisön ja ylimmän johdon on reagoitava.

Mitä pidempään puuttumattomuus jatkuu, sen kireämmäksi menevät ihmissuhteiden solmut.

Niin vaikeita tapauksia ei kuitenkaan ole, etteikö niitä voitaisi avata. Se vaatii rohkeutta nostaa arat asiat keskusteluun, kohdata ihmiset kasvokkain ja laatia pelisäännöt, johon koko henkilöstö johtajineen voi sitoutua.

Potkut on aina merkki edellä mainittujen toimien laiminlyönnistä tai niiden jalkauttamisen epäonnistumisesta.

Pahinta on, että lopputili annettiin ilman laillisia perusteita. Tuli satojentuhansien eurojen tuplamoka. Korjaamiseen ei riitä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon tokaisu, että tapaus on ok, oikeudenkäynnit ja saamatta jääneet palkat maksetaan ja irtisanottu palaa palvelukseen.

Pauli Uusi-Kilponen

Päivän lehti

7.6.2020