Uutiset

Kaupunki tulee taas veronmaksajan rahapussille

Talouden tasapainottaminen ei ole sujunut suunnitelmien mukaisesti Hämeenlinnassa. Sen seurauksena kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina korotukset sekä tuloveroprosenttiin että kiinteistöveroihin. Tuloveroprosentti nousee 19,50:een.

Kaupunginjohtaja Tapani Hellstén joutui omaa budjettiesitystä laatiessaan pohtimaan, mitä tehdä, kun säästäminen ei riitä, velkaa ei voi määrättömästi kasvattaa, uusi taantuma uhkaa ja puskurit syötiin edellisen taantuman aikana.

Hellstén päätyi esittämään kaupunginhallitukselle puolen prosenttiyksikön korotusta tuloveroon.

Nollatulos tavoitteena

Ongelmana on, että tämäkin vuoden alijäämä uhkaa kasvaa ennakoitua suuremmaksi, noin kymmeneen miljoonaan. Edellisiltä vuosilta alijäämää on jo ennestään saman verran.

-Hämärässä yleisessä taloustilanteessa ei ole hyvä kasvattaa alijäämää. Päätimme pyrkiä nollatulokseen.

-Päästäksemme siihen piti karsia lautakuntien esityksistä viisi miljoonaa, korottaa kiinteistöveroja ja vielä nostaa veroprosenttia.

Yhdeksän miljoonaa

Kiinteistöverojen korotuksella saadaan kokoon neljä miljoonaa ja tuloveron korotuksella viisi miljoonaa euroa.

-Tietenkin siitä keskusteltiin pitkään kaupunginhallituksessa. Veronkorotusta sai perustella tosissaan. Onhan se jo toinen korotus tällä vaalikaudella.

Myös kiinteistöverot nousevat. Yleinen prosentti nousee 0,80:stä 1,05:een, vakituisen asunnon 0,35 prosentista 0,45:een ja vapaa-ajan asunnon 0,95 prosentista yhteen prosenttiin. Rakentamattoman rakennuspaikan vero on kolme prosenttia ja yleishyödyllisten kiinteistöjen nolla. Näin arvellaan saatavan kokoon nelisen miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus julkistaa budjettiesityksensä tiistaina puolilta päivin. Kaupunginvaltuusto käsittelee sitä marraskuun puolivälissä. (HäSa)