Uutiset

Kaupunki vauhdittaa kateurakkaa valituksesta huolimatta

Valitus markkinaoikeudessa ei pysäytä Hämeenlinnan kaupungin valmistautumista moottoritien katteen tunneliurakkaan. Kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin esityksen, että tämän vuoden tilausbudjettiin lisätään reilun 11 miljoonan määräraha tunneliurakan toteuttamiseen.

Tavoitteena on edelleen aloittaa rakennustyöt viimeistään alkukesästä urakoitsijana YIT, joka tuli valituksi hankkeen toteuttajaksi tarjouskilpailussa.

YIT:tä 4,6 miljoonaa euroa halvemman tarjouksen jättänyt Soraset oy on valittanut hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen.

Kiistassa on kyse siitä, että kaupunki on arvioinut YIT:n laatupisteet varsin korkeiksi verrattuna muihin tarjoajiin.

Hankintapäätöksen tehnyt tilaajajohtaja Päivi Saloranta sanoi pari viikkoa sitten, että kaupunki ainakin selvittää mahdollisuudet töiden aloittamiseen valituksesta huolimatta.

Tavoitteena on selvittää, voiko markkinaoikeuden ratkaisua asiassa vauhdittaa tai toisena vaihtoehtona, onko mahdollista aloittaa työt sillä riskillä, että hankintapäätös menee nurin.

NCC maksaa vähitellen
Kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin esityksen, että tämän vuoden tilausbudjettiin lisätään reilun 11 miljoonan määräraha tunneliurakan toteuttamiseen.

YIT:n tarjous tunneliurakasta on 29 miljoonaa euroa. Kaupunki maksaa koko potin ensin, mutta NCC maksaa siitä vähitellen reilut 17 miljoonaa.

Kaupungin ja NCC:n sopimuksen mukaan yhtiö maksaa ensimmäisen kahden miljoonan erän, kun työt on aloitettu ja sen jälkeen saman verran noin 40 päivän välein.

Jos työ alkaa alkukesästä, NCC:ltä ehtii kertyä kaupungille kahdeksan miljoonaa tänä vuonna. Lisämäärärahasta kaupungin nettomenoksi kertyisi tänä vuonna siis reilut kolme miljoonaa.
Ennestään tälle vuodelle on varattuna tunneliurakkaan 4,55 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden kustannus tunneliurakasta on YIT:n tarjouksen mukaan vajaat 14,5 miljoonaa. Lisäksi molempina vuosina on syytä varautua noin viiden prosentin verran lisätöihin eli reiluun 700 000 euroon vuodessa.

Ehdollinen päätös
Urakkapäätös on ehdollinen. Sen toteutumiseen tarvitaan NCC:n periaatepäätös hankkeen aloittamisesta ja kaupunginvaltuuston päätös lisärahoituksesta.

Myös markkinaoikeudella lienee sanansa sanottavanaan rakennustöiden aloittamiseen.

Joka tapauksessa Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto saa lisärahoituksen päätettäväkseen 11. huhtikuuta pidettävään kokoukseen. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic