Uutiset

Kaupunkiin lisää laadukasta asumista

Hämeensaareen nousee kymmenen vuoden kuluessa upea asuinalue liike- ja harrastustiloineen.

Uusi alue kohentaa kaupungin ilmettä, tarjoaa vedenlikeistä asumista lähellä keskustaa, eli on kuin suomalaisen asumisen unelma: talo järven rannalla, keskellä kaupunkia.

Hämeenlinnan sijainnin erinomaisuus mainitaan aina, kun puhutaan kaupungin vetovoimaisuudesta. Valitettavasti se ei yksin riitä. Tarvitaan väkeä houkuttelevia työpaikkoja, nykyaikaisia helposti saatavia palveluja ja ennen kaikkea laadusta kohtuuhintaista asumista.

Tuohon jälkimmäiseen kaupunki nyt panostaa Hämeensaaressa. Tontit houkuttelevat rakennusliikkeitä, jotka ovat valmiit maksamaan myös alueelle rakennettavan infrastruktuurin. Kaupungin ei tarvitse polttaa alueeseen omia eurojaan.

Pikemminkin käy niin, että Pulleriin tulevan urheilutalon rahoituksesta osa ehkä saadaan Hämeensaaresta, jossa nyt sijaitsee vanha, rapistunut ja purettava Hämeenkaaren liikuntahalli.

Uudisrakentamisen painopiste Hämeenlinnassa on Vanajaveden rannoilla. Veden lähellä asuminen houkuttaa, ja siitä ollaan valmiita myös maksamaan.

Kokonaan on hyödyntämättä Kantolan alue, jossa on paljon vanhaa teollisuutta. Vanajantien lännenpuoleisen sivustan taas täyttävät osittain vanhat ja pääosin ränsistyneet liike- ja varastorakennukset.

Tämä alueen varaaminen asuntokäyttöön on viisasta tulevaisuuteen varautumista.

Ison keskustelun paikka on myös se, miten hyödynnetään Aulangon leirintäalueen tonttia. Nyt se on yhtä ryteikköä. Vuokramökkien kunnon ja palvelutason on syönyt ajan hammas. Ränsistyvä alue sijaitsee huikaisevan kauniissa järvimaisemassa.

Miljoonien arvoinen alue on nykyisellä mallilla täysin hyödyntämättä. Siihen ei luulisi olevan varaa edes suhteellisen vauraalla Hämeenlinnalla.

Hyödyntämättä on myös Varikonniemi. Rantaryteikköä ryteikön perään. Maallikkojen on vaikea arvioida alueen luonto-arvoja ja historiallista taustaa. Näitä arvoja loukkaamatta alueen käyttöä voitaisiin kuitenkin lisätä.

Rantojen käytön tehostamisessa ei pidä turhaan hötkyillä. Pikemminkin pitää miettiä rauhassa asioita, käydä vaihtoehtoehdoista laajaa kansalaiskeskustelua ja tähdätä kauas tulevaisuuteen.

Pelkkä tämän päivän tarpeisiin tuijottaminen voi tuottaa ratkaisuja, jotka estävät tulevaisuudessa järkevän maankäytön. Esimerkkejä tästä on vaikka kuinka. Kuka rakentaisi tänä päivänä raiteet pitkin järvenrantaa ja muokkaisi parhaat mökkipaikat peltotonteiksi, kuten vielä puoli vuosisataa sitten oli yleisenä tapana?

Rantatonttien kaavoittaminen nostattaa aina voimakkaita tunteita. Joidenkin mielestä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus saada rantatontti. Kunnilla vain ei ole enää varaa noudattaa arvontaperiaatetta.