Uutiset

Kaupunkikonsernin aikapommit

Innopark Oy:n Visamäki-lainan järjestely (HäSa 17. ja 21.8.) on yksi monista jo nähdyistä ennusmerkeistä Hämeenlinnan kaupunkikonsernissa muhivista taloudellisista aikapommeista. Innopark tosin saattaa osoittautua näistä tuhoisimmaksi.

On ilmeistä, että jokin muu kuin Visamäki-laina vetää Innoparkkia upoksiin. Esimerkiksi keväällä 2009 kaupunki kaatoi elinkeinorahastosta liki 1,2 miljoonaa euroa Innoparkin tytäryhtiöön FMS-Palvelut Oy:hyn. Summalla piti lunastaa koneita pääomansa jo menettäneeltä Innosteel Factory Oy:ltä.

Lopulta koneiden leasing-sopimukset vain siirrettiin FMS-Palveluille, ja rahat sen pääomaan käytettäväksi konekannan lisäämiseen! Rahalla ei siis saatu omaisuutta, eikä päästy kuluista eroon. Tuloksena oli Innoparkin omistama ja kaupungin rahoittama, markkinoilla kilpaileva koneistusyritys aikana, jona metalliala vaikeroi ongelmien kourissa.

FMS-Palveluista tuskin on kehittynyt Innoparkille kassakonetta, ja mitä muuta tappiollista toimintaa Innopark-konsernissa harjoitetaan? Onko meillä oikeasti varaa tällaiseen elinkeinopolitiikkaan? Arvaan että kukaan ei vastaa, koska kukaan ei vastaa, ei ainakaan kaupunginhallitus. Päätökset tehdään muualla.

Koska Innoparkin ahdinkoa ei sovi puida julkisissa pöytäkirjoissa, on Visamäki-lainaa koskeva järjestely käsitelty ensin Innoparkin ja kaupungin johdon kesken. Päätös on sitten leimautettu kaupunginhallituksella pilipaliperusteilla, kun välitilinpäätös ja päivitetyt kassavirtalaskelma ja talousarvio olisivat olleet asiaperusteita.

Kaupparekisteriotteen mukaan kaupunginjohtaja istuu Innoparkin hallituksessa. Mikä on kaupunginjohtajan ja talous- ja hallintojohtajan juridinen vastuu, kun he esittelevät kaupunginhallitukselle päätösesityksen, jonka perustelun he tietävät olevan totuudenvastainen?

Mikä on kaupunginhallituksen jäsenten juridinen vastuu, jos joku tai jotkut heistä päätöstä nuijiessaan tiesivät tai ymmärsivät perustelut huuhaaksi, mutta eivät puuttuneet asiaan?

Poliittista vastuutahan ei Suomessa tunneta.

Kari Ilkkala

yrittäjä

Hämeenlinna

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic