Uutiset

Kaupunkilaiset antoivat muistilapuilla eväitä vaikuttamiseen

Nuorten asiat – miten saada päättäjät ottamaan tosissaan nuorten näkemykset ja esitykset. Tämä toi Emmi Koskisen Hämeenlinnan Innovaatioareenaan.

Kauko Mattila taas oli paikalla, koska ei usko, että julkisuudessa esiin nostetut uudenlaiset tavat toteuttaa kunnallista demokratiaan ovat toimivia.

-En usko keskittämiseen ja sitähän ne valiokunta- ja ministerimallit ovat.

Hamkin kansainvälisten asioiden päällikköä Marja Räikköstä kiinnostaa, miten Hämeenlinnasta tulisi suvaitseva ja monikulttuurinen kaupunki.

Hauholainen Erkki Nurminen haluaisi, että aluetoimikunnat tarttuisivat toimeen ja ryhtyisivät nostamaan maaseudun asioita keskusteluun.

Lammilainen Timo Myyryläinen, aluetoimikunnan varapuheenjohtaja taas kertoi olevansa totaalisen turhautunut kaupungin touhuun. Maaseudun ääntä kun ei kaupungin päätöksenteossa osata kuunnella.

Kaupungin järjestämään Innovaatioareenaan tuli ihmisiä hyvin erilaisin odotuksin, mutta se kiinnosti. Paikalla oli lähemmäs 70 ihmistä.

Enemmistö heistä oli naisia ja valtaenemmistö niin naisista kuin miehistä vahvasti keski-ikäisiä.

Netin kautta vaikuttamaan

Interaktiivinen innovaatioareena ei kiinnostanut nuoria. Tilaisuuden ehdottomasti nuorin osanottaja, 15-vuotias Emmi Koskinen arvelee, että nuoria pelottaa kohdata päättäjäpamppuja silmästä silmään.

Heitä ei ollut paikalla ollut kovin paljon, eikä lainkaan pelottavimmasta päästä. Osanottajat olivat pääosin järjestöaktiiveja eri puolilta kaupunkia.

-Minua kiinnostaa, miten asioihin pääsisi vaikuttamaan. En halua tyytyä vain valittamaan. Haluaisin itse yrittää vaikuttaa siihen, millaisessa kaupungissa me nuoret asumme, lyseon koulun 8. luokalla oleva Emmi Koskinen pohti.

Hän ei pääse vielä muutamaan vuoteen äänestämään, mutta arvelee, että erilaiset foorumit ja avoimet tilaisuudet voisivat olla yksi tapa kuulla nuorten ääntä.

-Ja netin kautta haluaisimme myös saada mielipiteitä kuuluviin, jos siellä olisi siihen jokin foorumi.

Eväitä ajatuskävelyltä

Emmi Koskinen taitaakin osua naulan kantaan ajatuksissaan, sillä innovaatiofoorumi kuuluu osana Vidico-hankkeeseen, jonka tavoitteena on tuoda osaaminen näkyväksi digitaalisilla sisällöillä.

Näin korkealentoisille tasoille Innovaatioareena ei onneksi edennyt.

Päinvastoin tutkija Maria Ritola ajatushautomo Demoksesta innosti hämeenlinnalaiset mm. ajatuskävelylle.

Ihmiset kirjasivat muistilapuille ajatuksia, joita halusivat nostaa keskusteluun. Myöhemmin pöytäkunnat valikoivat yhteisiä aiheita näiden ajatusten keskuudesta. Keskustelun jälkeen pöytäkunnat tekivät teemasta yhteenvedon.

Hämeenlinnan kehittämispäällikkö Tarja Majuri saa ennen pitkää eteensä nuo yhteenvedot.

Ne vaikuttavat yhtenä osatekijänä siihen, millaisen järjestelmän kautta kaupunkilaiset pääsevät aikanaan vaikuttamaan asioihin vaalien välilläkin.

Tavoitteena kuitenkin on se, että kansalaiset vaikuttaisivat päätöksiin ennen kuin ne on tehty.

Maria Ritolan mukaan tarkoitus on edetä ”me pystymme” -aikakauteen, kun joskus aikaisemmin on eletty esimerkiksi ”me tarvitsemme” -aikaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020