fbpx
Uutiset

Kaupunkilaiset maksavat "maaseutuyhtiön" sähköverkkoja

Hämeenlinnalaisen kunnallispolitiikan merkittävin ja kiistellyin päätös kautta historian on Hämeenlinnan Energia Oy:n myyminen Vattenfallille.

Peistä on taitettu aktiivisesti jo vuosikymmen siitä, oliko kaupassa mitään järkeä vai ei. Lisälöylyä keskusteluun lyövät Vattenfallin hinnankorotukset sähkön siirtohintoihin ja yhtiön isot liikevoitot.

Hinnoittelua valvovan Energiamarkkinaviraston mukaan yhtiö ei kuitenkaan peri liikaa maksuja, vaan päinvastoin. Yhtiö olisi viime vuosina voinut periä asiakkailtaan vielä 34 miljoonaa euroa enemmän. Yhtiö selittää ilmiötä tehokkuudellaan, investoinneillaan ja luonteellaan.

– Meillä on peijakkaan laaja verkko. Olemme maaseutuyhtiö, jolla on 62 000 kilometriä kunnossapidettävää sähköverkkoa, noin 160 metriä per asiakas, kertoo Vattenfall Verkko Oy:n toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Kaupunkilaisen kannalta kyse on ikävästä asiasta, sillä kivikylän asukki maksaa siirtohinnassaan myös maaseudun laajat verkot ja niiden investoinnit. Näin ei olisi, jos kaupunki edelleen omistaisi oman jakeluverkkonsa. Mutta isolla konsernilla on toisaalta ison konsernin edut ja kehittämismahdollisuudet palveluiden ja tulevaisuuden haasteiden kannalta. (HäSa)

Menot