fbpx
Uutiset

Kauranen täydensi sarjansa

 

Svalbard Ski Marathon ei ole 42 kilometrin pituisena läheskään pisimpiä maailman hiihtomaratoneja, mutta olosuhteiltaan yksi arvaamattomimmista ja ehdottomasti maailman pohjoisin. Pohjoisnavalle on matkaa vain noin 1200 kilometriä.
 
Aarne Kauranen tiesi jo etukäteen, että esimerkiksi jääkarhuvaara on todellinen aina Huippuvuorilla liikuttaessa.
 
– Hiihtoreitin varressa liikkui turvamiehiä moottorikelkoilla isot pyssyt ampumavalmiina. Lisäksi isoja eläimiä tähystetään helikoptereista. Jääkarhuihin emme kuitenkaan törmänneet.
 
Suurimmat riskit Huippuvuorilla liikuttaessa liittyvät sään äkilliseen vaihteluun. Aamulla hiihdon lähtöä jouduttiin sumun takia odottamaan ylimääräinen tunti. Sään kirkastuttua päästiin matkaan. Ensimmäisen kymmenen kilometrin aikana latu kipuaa satoja metrejä eli tarkalleen 430 metriä, laskeutuu välillä alemmas ja kipuaa vielä toisenkin kerran korkealle.
 
Kauranen huomasi alkumatkan nousussa, että osa jätti jo silloin leikin kesken ja hiihteli vastaan takaisin kohti lähtöpaikkaa.
 
– Silloin sai nauttia vielä mahtavista maisemista.
 
Sää muuttui minuuteissa
 
Koettelemukset olivat kuitenkin jo tulossa. Jossakin 25-30 kilometrin vaiheilla sää muuttui minuuteissa totaalisesti. Lumisade ja yltyvä jäinen viima alkoivat äkkiarvaamatta.
 
– Sää täytti kaikki mahdolliset inhottavat tunnusmerkit. Kylmähän siinä tuli, kun huulet ja näpit alkoivat jäätyä.
 
Aarne Kauranen ymmärsi tuolloin, miksi Svaldbard Ski Marathonin pakollisiin varusteisiin kuuluu varustereppu, jossa on muun muassa lämmintä vaihtovaatetta.
 
– Repussa oli lämmikettä, mutta en kuitenkaan kaivanut sitä esille, vaikka ainakin viisi kilometriä oli äärimmäisen hidasta nousua.
 
Lumisade peitti latu-uran ja sen paikan saattoi päätellä vain reittimerkinnöistä.
 
– Nöyräksi se veti. Ajattelin, että olisin hukassa, jos olisin yksin, eikä apua olisi saatavilla.
 
Pian reitin varrella oli naisihminen, joka ilmoitti englannin kielellä helpottavan uutisen.
 
– Olin reitin korkeimmalla kohdalla, josta loppumatka maaliin oli laskua.
 
Alastulokin oli hankalaa ladun puuttuessa, ja keli pysyi huonona loppuun asti. 
 
– Hyvä, että paanaa näki sen verran, etten syöksynyt rotkoon.
 
Nautintoa koko rahalla
 
Aarne Kauranen käytti 42 km hiihtoon aikaa kuutisen tuntia, mutta aika ei merkinnyt tällä kertaa yhtään mitään hiihtonautiskelijalle, joka vannoo perinteisen tyylin nimeen.
 
– Nautin koko rahan edestä, sanoo Aarne Kauranen, joka hiihteli lähinnä Lapin lumilla pääsiäisen aikaan sen verran, että saattoi muutaman vuoden maratonhiihtotauon jälkeen lähteä taas yhteen koitokseen.
 
Osanottajia Svadbard Ski Marathonissa on noin 500. Norjalaisten huippujen ajat hipovat noin kahta tuntia. Voittajiin kuuluu takavuosien suurhiihtäjistä muiden muassa Oddvar Brå.
 

Menot