fbpx
Uutiset

Kavanaugh'n valinta USA:n korkeimpaan oikeuteen vahvistui

Yhdysvaltain senaatti vahvisti myöhään lauantaina Suomen aikaa tuomari Brett Kavanaugh’n valinnan korkeimman oikeuden tuomariksi äänin 50-48. Senaatin äänestys jouduttiin keskeyttämään useita kertoja paikalla olleiden mielenosoittajien äänekkäiden protestihuutojen vuoksi.

Kahden äänen ero on tiukin yli sataan vuoteen. Vuonna 1881 presidentti James Garfieldin ehdokas Stanley Matthews valittiin virkaan yhden äänen erolla.

Jo aikaisemmin poliisi pidätti liki sata mellakka-aitojen läpi tunkeutunutta mielenosoittajaa Capitol-kukkulalla. Paikalle oli kerääntynyt vajaat parituhatta mielenosoittajaa, valtaosa heistä naisia.

– Äänestäkää heidät ulos, huusivat mielenosoittajat kuorossa.

Osa protestoijista taas muistutti senaattoreja kylteissään marraskuussa lähestyvistä vaaleista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump iloitsi valinnasta heti tuoreeltaan Twitterissä. Tviitissään Trump muun muassa onnitteli senaattia Kavanaugh’n valinnan vahvistamisesta.

Kavanaugh’n valinta näytti jo etukäteen lähes varmalta, sillä sekä demokraattisenaattori Joe Manchinin että aiemmin epäröineen republikaanisenaattori Susan Collinsin tiedettiin antavan tukensa Kavanaugh’n valinnalle.

Kavanaugh’n valinta merkitsee sitä, että konservatiiveilla on enemmistö yhdeksän jäsentä käsittävässä korkeimmassa oikeudessa.Kavanaugh’ta voivat odottaa virkarikossyytteet – syrjäyttäminen epätodennäköistäWashington Postin analyysin mukaan Kavanaugh’ta voivat odottaa virkarikossyytteet tullessaan valituksi korkeimman oikeuden tuomariksi. Fordhamin yliopiston oikeustieteen professorin Jed Shugermanin mukaan virkarikossyytteet ovat todennäköisiä, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneessa. Hän kertoo olevansa yllättänyt, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta eivät esitä virkarikossyytteiden nostamista kongressissa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että demokraatit olisivat saamassa välivaaleissa enemmistön.

Shugermanin mukaan on kuitenkin todella epätodennäköistä, että Kavanaugh syrjäytettäisiin, sillä syrjäyttämiseen tarvitaan määräenemmistöpäätös.

Washington Postin mukaan 19 liittovaltion virkamiestä on saanut syytteet virkarikoksista, mutta senaatti on syrjäyttänyt vain alle puolet.

Yhdysvaltojen perustuslain mukaan edes korkeimmat virkamiehet eivät ole lain yläpuolella. Perustuslain mukaan presidentti, varapresidentti ja kaikki muut Yhdysvaltojen virkamiehet mukaan lukien liittovaltioiden tuomarit voidaan erottaa petoksen, lahjonnan tai muun vakavan rikoksen tai rikkomuksen takia.

Syrjäyttäminen vaatii senaatissa taakseen kahden kolmasosan enemmistön tai 67 ääntä.

https://twitter.com/POTUS

Asiasanat

Menot