Kolumnit Uutiset

Käymme yhdessä ain'

Sitähän se kaikki on, muutosta, muutosta vaan. Kun maailma muuttuu, muuttuvat ihmiset ja tarpeet. Kuinka sanomalehti voisi olla muuttumatta? Vain eilinen sanomalehti on muuttumaton. Ja muuttumaton lehti on pian entinen lehti.

Kuten tänään jaettavasta Hämeen Sanomien 135-vuotisjuhlalehdestä käy ilmi, on ensi vuonna tämäkin lehti tyystin erinäköinen. Usein lehtiuudistajat sanovat, että lehti siirtyy sivukooltaan pienempään tabloid-muotoon. Muttei vanha tuttu HäSa mihinkään siirry eikä katoa. Se ottaa uuden muodon käyttöönsä, työkalukseen.

Kuten meistä itse kukin omista lukukokemuksistaan tietää, ei kukaan ole niin konservatiivinen kuin lehden lukija. Todellisesta yltiöjääräpäisestä muutosvastarinnasta tuskin kuitenkaan on koskaan ollut kysymys. Muuten tässä valtakunnassa ei ilmestyisi enää ainuttakaan sanomalehteä.

”Koskaan et muuttua saa” on viisu jota tykkäämme painomusteen äärellä sisimmässämme hyräillä. Entistä enemmän on syytä lauleskella ”Käymme yhdessä ain´, käymme aina rinnakkain”, lehti, tekijät ja lukijat.

Sosialistinen media pääosin kaatui turhuuteensa, mutta sosiaalinen media on tullut jäädäkseen. Perinteinen sanomalehti ei voi enää olla epäsosiaalinen media. Toimituksissa tiedetään paljon asioita ja vielä enemmän saadaan tietoon, mutta aina isoin osa tiedosta on tuolla jossain, toimituksen ulkopuolella. Onneksi tuo ei ole enää vain hiljaista tietoa.

HäSa:lla on esimerkiksi erinomaisia kokemuksia viime vuosilta Lukijan aihe -jutuista. Eli jutuista, jotka ovat syntyneet suoraan lukijoiden havainnoista, toiveista, kokemuksista. Parhaimmillaan niissä on sellaista tietoa ja tunnetta, jota ei luottamuselinten esityslistoista eikä tiedotustilaisuuksista irti saa. Nykyään niin muodikasta ”joukkoistamista” tämäkin.

Muutaman viime vuoden aikana noita lukijan juttuja on tähän lehteen tehty melkein pari sataa. Se ei ole ihan vähän. Se osoittaa, että lukijat kokevat lehden omakseen, alueemme yhteiseksi jutuksi.

Yhteisöllisyydestä, eli yhteisön synnyttämisestä ja sen ylläpitämisestä, on sanomalehti aina elänyt. Moneen muuhun maakuntaan verrattuna Kanta-Hämeessä ei ole ollut valtaisaa maakuntahenkeä ja -identiteettiä. Siihen nähden täytyy olla nöyrästi ylpeä ja iloinen siitä, että Hämeen Sanomien sanomille on yhä niin monta vastaanottajaa – vaikka yleisöt kuulemma pirstaloituvat ja eriytyvät entisestään.

Tasavallan 64. hallitus eli aikoinaan koko vaalikauden, vaikka ”hallittu rakennemuutos” ei lopulta järin hallituksi osoittautunutkaan. Sanomalehden vaalikausi kestää päivän, numerosta seuraavaan. Tai lehtiuudistuksesta seuraavaan.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta kyselystä ilmenee, että yhteiskunnan keskeisistä instituutioista suomalainen luottaa yhä tiedotusvälineisiinsä, toiseksi eniten heti tasavallan presidentin jälkeen.

Lukijan luottamukselle on merkitystä lehden hallitulla rakennemuutoksella, mutta enemmän se on kiinni päivittäisistä teoista, yksinkertaisesti palvelulupauksen pitämisestä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic