fbpx
Uutiset

Käyrätorvimies uskoo suoraan toimintaan

– Osaa johtaa bändiä ja on hyviä ajatuksia kappaleista. Monipuolista ohjelmistoa luvassa.

– Vaikuttaa mukavalta ja reilulta päälliköltä. Tuntuu olevan tehokas johtamistyössään.

Näin kommentoivat “alaiset”, Panssarisoittokunnan soittajat Mikko Leinonen ja Teemu Virtanen reilun kuukauden päivät soittokuntaa luotsannutta musiikkimajuria Raine Ampujaa.

Ampujallakaan ei ole mitään kielteistä sanottavaa soittajistaan.

– Mukavahenkinen soittokunta. Kun on pitkään yhdessä soittaneita kavereita, jotka viettävät paljon vapaa-aikaakin yhdessä, porukka on hioutunut yhteen ja kaikki toimii hyvin.
Tuon varmasti omat kommervenkkini toimintaan, kapellimestari lupaa.

Taidekontaktit hakusessa

Ei tarvitse kuunnella kuin hetken Raine Ampujan meriittejä ja hänen visioitaan niin tietää, että tästä miehestä vielä puhutaan Hämeenlinnan seudulla. Täältä hän kertookin hakevansa uusia haasteita.

– Alkoi olla sellainen olo, että olen jo kaiken nähnyt ja voisin tehdä jotain muutakin. Hämeenlinnassa on enemmän ilmaa toteuttaa itseään kuin Helsingissä. Lisäksi tänne on tulossa uusi konserttisali Verkatehtaalle. Se kiehtoo kovasti, Ampuja perustelee siirtymistään Helsingistä, kulttuurin kehdosta.

Hän jätti taakseen 28-vuotisen uran Kaartin soittokunnassa, jonka kapellimestari hän oli 18 vuotta. Esimerkiksi Linnan juhlissa hän on ollut vetämässä erilaisia bändejä kaikkiaan 26 kertaa. Ampuja on lisäksi suunnitellut shown monille viihdetaiteilijoille, kuten Dannylle, sekä Tattoo-tapahtumia ja muun muassa dopingkäryisten Lahden MM-kisojen avajaiset.

Musiikkimajuri Raine Ampuja tekee myös paljon sävellyksiä ja sovituksia sekä on Suomen puhallinorkesteriliiton ja asuinkaupunkinsa Järvenpään Sibeliusviikkojen puheenjohtaja.

– Järvenpäässä on voimakas taiteilijayhteisö. Siellä olen tehnyt monitaiteellisia projekteja, joihin on yhdistetty tanssijoita, kuvataiteita ja musiikkia. Tattoissa taas on voimakasta dramatiikkaa. Tämäntyyppisiä juttuja olisi kiva tehdä myös täällä.

– Haluan tutustua paikalliseen taide-elämään ja erilaisiin taiteilijoihin – en pelkästään muusikoihin. Olisi mukavaa löytää sidosryhmiä, joiden kanssa voisi kehittää kaupunkiin jotain uutta. Panssarisoittokunta on hyvä komponentti ja uskoakseni valmis venymään, Ampuja lataa.

Sotapojan Taivas -yhteistyö jatkuu

Entä mitä ajatuksia uudella kapellimestarilla on yhteistyön kehittämiseksi välivuottaan viettävän Sotapojan Taivas -festivaalin kanssa? Ampujan edeltäjän Heikki Saariahon luotsaama Panssarisoittokuntahan muun muassa rokkasi menestyksekkäästi Sleepy Sleepersin kanssa festareilla vuonna 2005.

– Kaiken järjen mukaan pitäisi saada taas joku yllättävä solisti. Hyvin tehdyn shown täytyy olla 70 prosenttia tavallisuutta, 10 prosenttia yllätystä ja loput improvisaatiota, Ampuja vastaa.

Hän kertoo, ettei tiedä festivaalista paljon muuta kuin sen, mitä on lehdistä lukenut. Vasta yksi alustava palaveri järjestäjien kanssa on ollut ensi vuodeksi suunnitellusta tapahtumasta.

Kuullessaan linnan ympäristössä järjestettävistä Keskiaikamarkkinoista Ampuja valpastuu ja lupaa miettiä sinnekin mahdollisia yhteistyökuvioita, mikäli kysytään.

Mistä musiikkimajurin idearikkaus sitten oikein kumpuaa?

– Minulla on semmoinen luonne, että kaikki uusi kiinnostaa. Jos joku toimii näin, mietin, toimisiko se noin. Veljeni sanoo, että jos Rainelle antaa herätyskellon, se tekee siitä perämoottorin. Näin on myös todellisuudessa tapahtunut, Ampuja paljastaa.

Rokkia ja hallelujaa

Panssarisoittokunnalla on tuttuun tapaan riittänyt konsertteja, eikä alkava syksy tee poikkeusta. Syyskonserttinsa soittokunta pitää 26. syyskuuta Hämeenkaaressa.

Raine Ampuja kertoo, että teemana ovat Eurovisio-kappaleet, joita hän sovitti viime keväänä. Laulajat tulevat Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriosta.

– Moni varmasti kysyy, että kuullaanko siellä Hard rock hallelujah. Luulenpa, että kuullaan, musiikin Pelle Peloton hymähtää. (HäSa)

Menot