Uutiset

Käytä nettiä turvallisesti

Internetissä liikkuminen ilman riittävästä tietoturvasta huolehtimista on yksinkertaisesti tyhmää. Avoimin ovin ja ikkunoin netissä surffaava ottaa riskin, että tietokoneeseen tulee viruksia, haitta- ja vakoiluohjelmia ja pahimmassa tapauksessa kaikki tietokoneelle tallennetut tiedot voivat tuhoutua.

Onneksi suojautuminen netin riskejä vastaan on – jos ei nyt aivan helppoa – niin kuitenkin edullista, sillä suuri osa tietokoneen suojaamiseen tarvittavista ohjelmista on yksityiskäytössä täysin ilmaisia. Yritys- ja ammattikäytössä ohjelmista vaaditaan yleensä lisenssimaksu.

Tämän kymmenen kohdan listan avulla saat tietokoneesi huomattavasti turvallisemmaksi.

1. Virustorjunta kuntoon

Ilman virustorjuntaa tietokone muuttuu roskaposteja lähetteleväksi ja käyttäjän tiedostoja tuhoavaksi matolaatikoksi. Vain säännöllisesti päivitetty ja koko ajan käynnissä oleva virustorjuntahjelma pitää virukset, verkkomadot ja troijalaiset poissa koneelta.

Uusia viruksia löydetään päivittäin, siksi viimeksi kaksi kuukautta sitten päivitetystä virustorjunnasta ei ole mitään hyötyä. Moni internet yhteyksien tarjoaja paketoi nykyisin virustorjunnan mukaan liittymän kuukausihintaan.

Avast Ilmainen virustorjuntaohjelma, rekisteröitävä
F-Secure Suomalainen alan klassikko, maksullinen

2.Pidä Windows päivitettynä

Windows on suosituimpana käyttöjärjestelmänä virusten ja haittaohjelmien suosikkikohde. Järjestelmään ilmestyy lähes päivittäin uusia päivityksiä, jotka parantavat tietoturvaa. Windows XP:n käyttäjällä ei ole mitään syytä olla lataamatta tietoturvaa huomattavasti parantavaa Service Pack 2 -päivitystä, jonka mukana tulee mm. palomuuri.

www.windowsupdate.com

3. Palomuuri pitää pahan loitolla

Nykyisin jokaisen nettisurffaajan pakolliseksi varusteeksi noussut palomuuri valvoo tietokoneelle tulevia ja sieltä lähteviä yhteyksiä ja suodattaa haitallisen liikenteen pois. Tietokone ilman palomuuria on yhtä hyvin turvassa kuin avaimet virtalukossa ja ovet kutsuvasti auki torille yöksi jätetty auto.

Kerio personal firewall
ZoneAlarm
Sygate Personal firewall

4. Poista mainos- ja vakoiluohjelmat

Ponnahteleeko ruudullesi mainoksia, vaikka nettiyhteys ei ole auki? Onko joku vaihtanut nettiselaimesi niin aloitussivuksi mainossivun, etkä voi vaihtaa sitä takaisin haluamaksesi?

Erilaiset mainos- ja vakoiluohjelmat pyrkivät levittämään mainoksia ja samalla keräämään henkilötietosi mainostajille myymistä varten. Netissä liikkumista voidaan myös seurata luvatta koneelle asentuvilla ohjelmilla, jotka rapotoivat kaikki liikkeesi hämärille tahoille.

AdAware Etsii ja poistaa haittaohjelmat

5. Estä ärsyttävät ponnahdusikkunat

Popup killer -ohjelmat estävät mainosikkunoiden pomppimisen ruudullesi. Sellainen on sisäänrakennettuna myös lähes kaikissa uusissa nettiselaimissa Internet exploreria lukuunottamatta.

Google toolbar Googlen hakupalkki ja popup killer Internet explorer -selaimeen
Secretmaker Tietoturvapaketti
GoGoData Mainostentorjuntaa

6. Suodata sähköpostisi

Lähes kaikissa sähköpostiohjelmissa on roskapostin suodatus. Ota se käyttöön, niin pillerimainosten ja nigerialaiskirjeiden määrät vähenevät.

7. Älä asenna tuntemattomia ohjelmia

Asenna vain luotettavista paikoista hankittuja ohjelmia, joista tiedät varmasti mitä ne tekevät. Hämäristä paikoista, kuten seksisivuilta, tilattujen ohjelmien mukana saattaa asentua vakoiluohjelmien lisäksi mm. ohjelmia, jotka vaihtavat modeemisi ottamaan yhteyden oman palveluntarjoajan sijaan Nigerian tai Karibianmeren saarivaltioiden kautta. Ja käyttäjä maksaa puhelinlaskun.

8. Varo vertaisverkkojen riskejä

Tiedätkö mistään, että Kazaan, DC++:n, Morpheuksen, WinMX:n, Soulseekin tai BitTorrentin kautta imuroimasi ohjelma on juuri se, mikä sen sanotaan olevan? Katso kohtaa 7.

9. Vaihda nettiselainta

Suurin osa netinkäyttäjistä käyttää Windowsin mukana tulevaa Microsoftin Internet Explorer -selainta sen tietoturva-aukoista huolimatta. Tarjolla on turvallisempiakin vaihtoehtoja. Alla on kaksi suosituinta, ilmaista vaihtoehtoa, joita voi kokeilla IE:n rinnalla.

Mozilla Firefox
Opera

10. Seuraa tietoturva-asioita aktiivisesti

www.cert.fi Viestintäviraston palvelu
www.tietoturva.fi Tietoturva ry
www.f-secure.fi F-Securen sivuilta saa myös tuoretta virustietoa

Päivitetty 26.11.2004 – webmaster@hameensanomat.fi

Piirrokset: Elina Pukari & Tapio Lahtinen

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic