Uutiset

Käytössä järjettömän suuret panokset

Tältä se valitettavasti näyttää: paperiteollisuuden lakkoa seuraa työantajapuolen kahden viikon työsulku. Edelleenkin on toki mahdollista, että työkiista ratkeaa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksellä. Tuskin mikään puhuu kuitenkaan tämän vaihtoehdon puolesta.

Paperin kiistoja on yritetty neuvotella päiväjärjestyksestä ilman tulosta jo puolisen vuotta. Sen sijaan että keskusteluissa olisi edetty, osapuolet ovat keskittyneet silmiinpistävän selvästi uhitteluun. Nyt maksetaan hintaa tästä taktiikasta. Edessä häämöttää pitkä, sekä paperiteollisuudelle että koko yhteiskunnalle kallis ja myös vaikeasti ratkaistava työtaistelu.

Ja kun asiat pitkittyessään entisestään mutkistuvat, on työmarkkinoilla odotettavissa yllätyssiirtoja. Jos työsulku alkaa, paperimiehet voivat hyvinkin saada tukea muilta aloilta. SAK:n kakkosmies Matti Huutolan (vas.) laskuissa on peräti yleislakko, mikä liputus kielii tyhjentävästi työkiistan järjettömistä panoksista.

Osapuolten käyttäytymisessä ei ole kovin paljon puolusteltavaa. Kaiken aikaa on kirkastunut kuva riidasta, jota ei muka voi lainkaan ratkaista neuvottelupöydässä. Neuvottelut voivat olla umpikujassa vain hetken: avoimen, tehtaat seisauttavan riitelyn jälkeen kättä on puristettava sovinnon merkiksi. Kysymys on vain siitä, kuinka paljon vahinkoa suomalainen jääräpäisyys saa aikaan.

Paperiteollisuuden päivittäiset tappiot lasketaan kymmenissä miljoonissa euroissa. Paperimiehet ovat jo nyt palkansaajien kermaa ja siksi palkanmaksun katkeaminen kirpaisee.

Paperin työriitaan on kytketty tahallaan ja tahattomasti siihen kuulumattomia asioita. Tähän sarkaan kuuluu muun muassa väite, jonka mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK pyrkisi lyömään ay-liikkeen polvilleen paperimiehiä kyykyttämällä. Luuloihin perustuvasta jossittelusta ei ole tässä tilanteessa minkäänlaista hyötyä. Miksi paperiteollisuus suostuisi EK:n pelinappulaksi ja maksaisi tästä kertyvän laskun?

Palkansaajia edustava Paperiliitto elää vanhassa maailmassa. Viime päivinä virinnyt keskustelu paperialan tulevaisuudesta Suomessa ei ole viihdettä vaan totista totta. Aika on muuttunut ja myös Paperiliiton olisi aika havahtua huomaamaan, että kokonaiset satojen työpaikkojen tehtaat voivat joutua sulkemaan ovensa kannattamattomina.

Paperiliitto on suhtautunut vanhakantaisen ennakkoluuloisesti paperitehtaiden seisokkipäivien vähentämiseen. On tietysti ikävää, ettei jokainen paperiteollisuuden työntekijä pääse viettämään joulua perheensä parissa, mutta juuri tällainenhan tilanne on jo nyt hyvin monilla aloilla. Työtä Suomessa turvataan tehtaiden tuottavuutta nostamalla.

Suomi pysyy hyvinvointivaltiona vain työnteolla, minkä tosiasian kunnioittaminen on syvää viisautta. Paperiteollisuuden työtaistelu kertoo, että koventuvat asenteet jyräävät kumoon sivistysvaltion perinteisiä arvoja.

Päivän lehti

26.1.2020