Kolumnit Uutiset

Käytöstavat, hoi

En ole koskaan voinut ymmärtää, että ihmiset kaatavat oman pahan olonsa toisten niskaan. Millä oikeudella jotkut huutavat ja räyhäävät toisille ihmisille syytäen mitä ällöttävimpiä solvauksia, jos asiat eivät suju oman mielen mukaan?

On käsittämätöntä, että esimerkiksi Anttilan työntekijät saivat kuraa päälleen tuutin täydeltä konkurssin takia. Ymmärrän, että asiakkaat olivat huolissaan saamatta jääneiden ja maksettujen tavaroiden kohtalosta, mutta syyttömiä myyjät olivat tilanteeseen.

Lohdutusta ja tukeahan henkilökunta nyt tarvitsee, kun menettää pikavauhtia työnsä. Jopa 40 vuoden ura voi vaihtua työttömyyteen muutamassa viikossa. Siinä on itkussa pitelemistä ilman räyhääviä asiakkaitakin.

Asiakkaiden huonoa käytöstä joutuvat sietämään monet muutkin palveluammatissa työskentelevät. Takahuoneissa itketään ja töistä kotiin lähdetään allapäin.

Oma lukunsa ovat netin keskustelupalstat, joiden taso tuppaa olemaan sietämättömän kehno. Nimimerkkien takaa solvataan rivouksin ja henkilökohtaisuuksiin menevin ilkeyksin milloin mistäkin asiasta.

Tosiasiat eivät paljon paina, kun sanan säilää heilutellaan ikään kuin kilpaillen kuka viiltävimmin pääsee toista sivaltamaan. Outo huvi.

Jotkut perustelevat huonoa käytöstä luonteellaan. He katsovat temperamenttinsa oikeuttavan loukkaavat tyrskähdyksensä.

Mielestäni aikuisuuteen kuitenkin kuuluu itsehillintä ja oman käytöksen kouliminen. Vaikka kuinka ketuttaa, ongelmista pitää pystyä keskustelemaan asiallisesti. Itkupotkuraivarit kuuluvat uhmaikään, mutta sinne niiden myös soisi jäävän.

Kun ihmiset ovat kuuloetäisyydellä toisistaan, on turha huutaa. Hyökkäävä käytös lyö tilanteen lukkoon. Ongelman selvittäminen hankaloituu. Huutajan arvostus putoaa nollaan ja siinä samalla hänen viestinsä mitätöityy. Ei räyhääjää voi ottaa vakavasti.

Toivoisin kovasti, että voisimme kohdella toisiamme arvostavasti ja kohteliaasti. Ilkeily ja kiukuttelu eivät edistä asioita, päin vastoin.

Hymyillään, tervehditään, kiitetään, pahoitellaan, keskustellaan, kuunnellaan ja tullaan toimeen keskenämme, jotta kenenkään ei tarvitse lähteä töistä itku kurkussa ja raskain mielin.

Olkaamme armollisia toisillemme ja itsellemmekin, muttei toisten kustannuksella. Maailmassa on nyt paljon surua, älkäämme lisätkö sitä huonolla käytöksellä.