Uutiset

Kebab-annos voi olla myrkkypommi

Terveystarkastajat tekivät joulun alla yllätysiskut Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kebab-ravintoloihin. Tarkastuksessa löytyi yksi täysin pilaantunut riisinäyte ja yksi kebablihanäyte.

Riisiä ja kebabia oli säilytetty liian lämpimässä. Molempien kunnon näki jo haistamalla ja katsomalla, mutta niissä oli myös runsaasti ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereja.

Kolmesta muusta näytteestä löytyi kohonneita hygieenistä laatua heikentäviä mikrobimääriä.

Kaikkiaan 27 näytteestä moitittavaa oli siis viidessä eli 22 riisi- ja kebablihanäytettä oli hyvälaatuisia.


Jääkaapissa liian lämmintä

Kebab- ja riisiravintoloiden tuotelämpötiloissa ja säilytysolosuhteissa on ravintoloilla parannettavaa.

Kylmäsäilytyksessä olevista elintarvikenäytteistä vain puolet täytti vaadittavan, enintään kuuden asteen lämpötilan.

Mitatuista 23 kylmäsäilytyskaapista kahdeksassa lämpötila ei ollut elintarvikemääräysten mukainen. Korkein lämpötila oli 13,5 astetta.

Neljässä ravintolassa riisi säilytettiin kuumana koko tarjoiluajan, näistä yhdessä tuotteen tarjoilulämpötila ei ollut lainsäädännön vaatimusten mukainen yli 60 asteen.


Omavalvonta ei toimi

Lainsäädännön vaatimukset täyttävä omavalvontasuunnitelma puuttui kokonaan neljältä ravintolalta ja viiden suunnitelma oli puutteellinen.

Valvontaisku tehtiin alueen 18 ravintolaan, joista 14 sijaitsee Riihimäellä, kaksi Lopella ja kaksi Hausjärvellä.

Käynneillä tarkastettiin riisin ja kebablihan jäähdytysmenetelmä ja jäähdytyslämpötilan omavalvontakirjaukset, tuotteiden säilytysolosuhteet ja ravintolan yleinen hygienia. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020