Uutiset

Kehärata nopeuttaa matkaa lentokentälle

Ensi heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentokentälle pääsee lentokoneen ja auton lisäksi myös junalla.

Pitkään työn alla olleen Vantaan kehäradan valmistuminen tietää etenkin päärataa pitkin saapuville lentomatkustajille entistä nopeampaa yhteyttä lentokentälle Tikkurilan kautta.

Tikkurilan asemalta on tähän asti siirrytty lentokentälle taksilla tai linja-autolla, jonka ajoaika on ollut vuorosta riippuen 20–30 minuuttia. Kehärataa pitkin Tikkurilasta pääsee lentoasemalle noin seitsemässä minuutissa. Paikallisjunat kulkevat kymmenen minuutin vuorovälein.

Kehäradan valmistumiseen liittyy myös Tikkurilan uusi asemakeskus, jossa matkustajat vaihtavat kaukojunista kehäradan lähiliikennejuniin.

Helsinkiläinen ei hyödy

Helsingin keskustasta lentokentälle matka-aika julkisilla kulkuneuvoilla pysyy entisellään tai jopa hieman kasvaa.

Helsingin rautatieasemalta matka-aika kehäradan junalla lentokentälle on noin 28 minuuttia.

Finnairin suora bussi rautatieaseman viereiseltä Elielin aukiolta ehtii lentokentälle nopeimmillaan 25 minuutissa ja tavallisella HSL:n linja-autolla matkaan kuluu ruuhkista riippuen 35-55 minuuttia.

Jäänestoaine viivästytti

Kehärata on yksi pääkaupunkiseudun viime vuosien suurimmista liikennehankkeista.

18 kilometriä pitkästä radasta peräti kahdeksan kilometriä kulkee maan alla. Ensimmäisessä vaiheessa radalle avataan viisi uutta juna-asemaa.

Rakennustöihin syntyi noin vuoden viivästys, kun lentokentän kiitoradat alittavasta tunnelista löydettiin maaperän läpi valunutta glykolia.

Glykolia käytetään lentokoneiden jäänpoistossa. Aine itsessään ei ole haitallista, mutta sen hajoamistuotteet ja niissä hyvin viihtyvä sitkeä bakteerikasvusto rapauttavat terästä ja betonia. Tämän vuoksi tunneliin tarvittiin lisäeristeitä.

Pääradan ja Vantaankosken radan yhdistävä kehärata avataan tämän hetkisen tiedon mukaan heinäkuussa. (HäSa)

Asiasanat