Uutiset

Kehittämispalkinto elämyspuutarhalle ja valkealle huoneelle

Avoimen päivätoiminnan miesporukka on ehtinyt moneen Voutilakeskuksessa.

On rakennettu kukkalaatikoita elämyspuutarhaan ja tilauksesta myös Kalvolaan ja Renkoon. On kunnostettu vanhoja huonekaluja, joita Voutilan varastoista on löytynyt. Pajutöitä syntyy melkein liukuhihnalta ja aina välillä on retkeilty mm. Jukolan koulun kuudesluokkalaisten kanssa.

Miehet sanovat, että toiminnanohjaaja Sari Uotila on dynamo, jonka ympärillä tapahtuu.

Avoimeen päivätoimintaan osallistuu toki naisiakin, itse asiassa enemmän kuin miehiä. Sari Uotila aikoinaan kokosi erikseen miesten ryhmän, kun miehet eivät oikein uskaltautuneet mukaan naisvaltaisiin ryhmiin.

-Iäkkäät ihmiset eivät ole niin kuin joskus ennen, että riittää, kun luetaan yhdessä sanomalehteä, Sari Uotila pohtii.

Käsillä tekeminen tuntuu olevan asia, joka ainakin miehiä yhdistää. Avoimen päivätoiminnan miehet esittelevät ylpeinä työpajaansa, johon he ovat vähitellen hankkineet erilaisilla myyjäistuotolla välineistöä.

Pajassa on kunnostettu lukuisia keinutuoleja, tuoleja, pöytiä ja nikkaroitu raheja. On rakennettu kukkalaatikoita, joihin ulottuu selkävaivainenkin ja pyörätuolissa istuva ihminen.

Ennakkoluulot turhia

Avoimen toiminnan miehet harmittelevat sitä, että monet tuntevat ennakkoluuloja kaikkea Voutilakeskuksessa tapahtuvaa kohtaan.

-Moni sanoo tulevansa tänne vasta, kun on pakko, Keijo Suvanto pohtii.

Miesten ryhmä on kasvanut lähinnä puskaradion kautta. Moni sanoo, että kaverit houkuttelivat ensin kuukausikaupalla ennen kuin tuli lähteneeksi mukaan.

-Sen jälkeen sitten onkin ollut vaikeaa pysytellä pois. Melkoinen force majeure saa olla, Seppo Almi kuvailee.

Avoimen päivätoiminnan ryhmät kokoontuvat kahdeksi viikossa. Lisäksi perjantaisin on liikuntaryhmiä.

Varsinkin elämyspuutarhan hoidossa avoimella päivätoiminnalla on runsaasti yhteistyökumppaneita, joilta on saatu paitsi talkootyötä myös esimerkiksi siemeniä ja multaa.

Tulevan kesän tarpeisiin tomaatin taimet ovat jo itämässä, mutta esimerkiksi yksivuotisia kukkasia tarvitaan runsaasti, koska tilaa on paljon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämispalkinnot

Hämeenlinnan Terveyspalvelut: Suun terveydenhuollon materiaalihankinnan uudistaminen, fysioterapiaosaston arvoprosessi, potilasturvallisuuskoulutuksen kehittäminen, taide viihtyvyyden lisääjänä

Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut: Lastensuojelun avohuollon uusi arviointikäytäntö, perhekeskuksen uusi perhearviointikäytäntö, monialainen palvelutarpeen arviointi psykososiaalisissa palveluissa.

Hämeenlinnan seudun työvoiman palvelukeskus, Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitos: Työttömien terveystarkastukset palvelualueiden välisenä yhteistyönä.

Koti- ja asumispalvelut: Lammin kotihoidon kehittämistyö muutostilanteessa

Ikäihmisten pitkäaikaishoiva: Elämyspuutarha ja valkeahuone Voutilakeskuksessa, TunTeVa- hoitajat, muistisairaan ja hänen omaistensa kanssa työskentely.

Varhaiskasvatuspalvelut: Metsäeskari, Hirsimäen päiväkoti. (HäSa)