fbpx
Uutiset

Kehitysyhteistyö-vetoomuksen allekirjoitti 41 000

Noin tuhat mielenosoittajaa marssi kehitysyhteistyöhön kaavailtuja leikkauksia vastaan tiistaina Helsingissä. Esplanadin puistosta Katajanokalle suuntautuneen marssin päätteeksi mielenosoittajat luovuttivat Pelastakaa kehitysyhteistyö -vetoomuksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakalle (kok.). Vetoomuksessa oli yli 41 000 suomalaisen nimi.

Järjestäjien mukaan lukuisat jo käynnissä olevat kehitysyhteistyöhankkeet keskeytyisivät leikkauksien takia ja jopa sadattuhannet ihmiset jäisivät ilman apua. Osa marssijoista veti päähänsä ruskean paperipussin osoituksena leikkauksien nostattamasta häpeästä.

Msingin ystävyysseuran varapuheenjohtaja Taina Salmela ei päässyt töiltään mielenosoitukseen, mutta allekirjoitti vetoomuksen.

– Valitettavasti en hirveästi usko sen vaikutukseen. Kyyti tuntuu olevan kaikkinensa nyt niin kovaa, sanoo Salmela.

Msingi on Hämeenlinnan ja Janakkalan ystävyyskunta Tansaniassa. Ystävyysseura perustettiin vuonna 1989, ja sillä on noin 80 jäsentä ympäri Suomea.

Ystävyysseuralla on tällä hetkellä meneillään kaksi projektia. Nuorten oppisopimushankkeen kautta viitisenkymmentä nuorta on saanut tai saamassa ammatin. Msingin kehitysvammaisille lapsille seuran on tarkoitus rakentaa erityisluokkia sekä pieni asuntola. Kolme erityisopettajaa on jo koulutettu.

– Hanke alkoi sillä, että etsimme lapsia maakuopista. Kehitysapurahojen leikkaaminen koskisi välittömästi näitä 20 lasta, jotka olemme saaneet kuntoutuksiin, lääkärintarkastuksiin ja koulutukseen, kertoo Salmela.

Hankkeille on anottu rahoitusta kolmeksi vuodeksi kerrallaan, mutta vielä ei tiedetä, aikooko hallitus tehdä leikkauksia jo myönnetyistä avustuksista vai koskisivatko ne vain uusia hakemuksia. Kehitysvammaisille suunnatulle hankkeelle on myönnetty rahoitus vuosille 2016 ja 2017.

– Jos näitä varoja leikataan, se on pahin mahdollinen tilanne. Hankkeelta menee pohja. Sitä tässä sydän kylmänä pelkään.

Kehitysvammaisten projektin vuosibudjetti on noin 20 000 euroa.

– Näin pienessä hankkeessa 7 000–8 000 euron leikkaus on valtavan suuri summa. Rakentamisesta pitäisi luopua, erityisluokkaa ei tule ja opettajien kouluttaminen menettää merkityksensä.

Salmelan mielestä on häpeällistä, jos Suomen kaltainen hyvinvointiyhteiskunta pudottaa kehitysapuprosenttinsa 0,3–0,5 prosenttiin.

– Mutta jos kehitysyhteistyöstä on leikattava, se pitäisi tehdä vähän pitkäjänteisemmin ja suunnitelmallisemmin. HÄSA–STT

Asiasanat

Menot