Uutiset

Keho kantaa mielen taakkoja

Lähes kolme vuosikymmentä fysioterapeuttina toiminut hämeenlinnalainen Pirjo Kukkamäki on työssään saanut nähdä, kuinka nykyihmisen ruumiillisten oireiden taustalla usein ovat mieltä kuormittavat kiireet ja paineet. Erikoistuminen mielen ja kehon yhteyksiä käsittelevään psykofyysiseen terapiaan herätti ajatuksen tehdä näistä teemoista oma runoilta.

Samasta aiheesta oli tahollaan kiinnostunut Kukkamäen pitkäaikainen lausujaystävä Esa Erkamo. Tutkijana Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa toimiva Erkamo on saanut henkilökohtaisten kokemusten kautta huomata ihmisen kokonaisvaltaisuuden. Kehon vaivojen taustalta löytyi padottuja tunteita ja henkisiä paineita. Kiinalaisen lääketieteen opiskelu on syventänyt kiinnostusta aiheeseen.

Tekstit itselle läheisiä

Yhteiseen runo-ohjelmaan lausujat ovat tuoneet itselleen läheisten tekijöiden tuotantoa.

– Lääkäri-kirjailija Helinä Siikalan teksteissä mielen ja kehon yhteys tulee esiin selkeästi, ja olen kokenut ne itselleni hyvin läheisiksi. Siikalan viikonloppukursseilla sain häneltä rohkaisua runo-ohjelman tekoon, Kukkamäki kertoo.

Esa Erkamo ihastui jo muutama vuosi sitten laulaja ja lauluntekijä Marja Mattlarin lauluihin.

Ihmisen psykofyysisyys on yksi lähtökohta runo-ohjelman koostamisessa, toinen tärkeä teema on mies ja nainen, sukupuolten eroavuus ja monessa suhteessa ilmenevä valtataistelu.

– Monia erimielisyyksiä ja pahaa oloa voitaisiin lievittää yksinkertaisilla lääkkeillä. Uskaltautuminen läheisyyteen ja rakkauden tunteiden ilmaisemiseen vaatii kuitenkin rohkeutta pysähtyä, ja se näyttää olevan nykyisin vaikeaa, Kukkamäki pohtii.

Runoja, lauluja, musiikkia

Pirjo Kukkamäki ja Esa Erkamo ovat harrastaneet lausuntaa jo vuosien ajan Kanta-Hämeen Lausujissa. Kukkamäen lausuntaharrastus alkoi jo pienenä koulutyttönä, Erkamo lähti mukaan Aulangon Satuteatteriin, vaikka oli ujo ja hiljainen poika.

Runo-ohjelman koostaminen alkoi viime vuoden keväällä, syksystä lähtien molemmat ovat olleet puolipäivätyössä voidakseen syventyä ohjelman tekemiseen. Ohjaajana ja dramaturgina on näyttelijä Arja Nurminen, joka jo aiemmin on ohjannut runo-ohjelman Kanta-Hämeen Lausujille. Mukana on myös kitaristi Seppo Venäläinen, tuttu yhteistyökumppani hänkin.

Kirjoittajanimistä suuri osa on suomalaisia, Siikalan ohella muun muassa Taberman, Karjalainen, Valoaalto, Selja, Parkkinen ja Viita.

Sylin tarvitset-ohjelmakoosteesta on tehty myös 15 minuutin ”lyhytversio”, joka sijoittui Ida Aalberg-katselmuksessa Tervakoskella helmikuun 10. päivänä kolmanneksi. (HäSa)

Sylin tarvitset-ohjelmakooste, lausujat Pirjo Kukkamäki ja Esa Erkamo, musiikki Seppo Venäläinen, ohjaus/dramatisointi Arja Nurminen. Esitykset sunnuntaina 25.2. klo 16 ja 4.3. klo 16 Verkatehtaan Arx-talon Keinusalissa.

Päivän lehti

19.1.2020