fbpx
Kolumnit Uutiset

Keikkalääkäreille kenkää – vihdoin

Harvinaista selkärankaisuutta osoitti Kanta-Hämeen keskussairaala päättämällä lopettaa päivystyslääkäreiden vuokraamisen yksityisiltä keikkalääkärifirmoilta (HäSa 10.5.).

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki niin sairaalan ensiapua johtavalle ylilääkärille Ari Palomäelle kuin perusterveydenhuollon päivystyksestä vastaavalle ylilääkärille Veli-Pekka Rautavalle!

On aivan mahtavaa – ja ainutlaatuista – että he avautuivat keikkalääkäreiden mukanaan tuomista ongelmista lehden sivulla kuten avautuivat. Ja mikä vielä harvinaisempaa, he myönsivät virheitä ja huonoja päätöksiä tehdyn, kun päivystys aikanaan päätettiin ulkoistaa. Mopo karkasi käsistä.

Huimia olivat myös tositarinat ensiapuun pyytämättä ja yllättäen pöllähtäneestä virolaisesta, kielitaidottomasta keikkalääkäristä, jolla ei ollut mitään todisteita tutkinnostaan, sekä toisesta vuokralääkäristä, joka yritti antaa potilaille mukanaan tuomia lääkkeitä, jotka olivat kyrillisin kirjaimin kirjoitetuissa pakkauksissa.

Lisäksi päivystämässä on ollut lääkäreitä, joilla ei ole ollut siitä aikaisempaa kokemusta tai jotka eivät osaa suomea. Pahimmassa tapauksessa keikkalekuri on ollut sekä kokematon että kielitaidoton.

Ja tällaisten lääkäreiden luokse ihmiset ovat joutuneet ensiavun päivystyksessä jonottamaan tuntitolkulla! Ei hyvää päivää!

Onneksi joku on nähnyt keskussairaalassa metsän puilta.

Tiedän tapauksia, joissa vakavassa ensiaputilanteessa omaiset eivät ole saaneet “hoono soomi” -päivystyslääkäriltä kielivaikeuksien vuoksi ensin selville edes sitä, selviääkö potilas hengissä vai ei ja mikä häntä ylipäätään vaivaa.

Ja miten lienee ymmärryksen laita esimerkiksi vanhoilla ja huonokuuloisilla vanhuspotilailla, joille monen suomenkielisenkin lääkärin diagnoosit ovat hepreaa?

Aivan uskomatonta jutussa oli tieto, että kun päivystys otetaan taas omien lääkäreiden työksi, sairaala säästää satojatuhansia euroja. Ja samaan aikaan valitellaan erikoissairaanhoidon budjettiylityksiä ja kinutaan lisärahaa. Olisikohan hälytyskellojen pitänyt soida jo vähän aiemmin?

Keikkalääkärifirmat näkivät ulkoistuksessa kroisoksen mentävän markkinaraon, tulivat ahneiksi ja ovat nyt tukehtua omaan ahneuteensa. Ulkoistuksen ongelmat on nähty muuallakin, ja sopimuksia yritetään purkaa, mutta helppoa se tule olemaan.

Helppoa ei ole myöskään keskussairaalalle rakentaa uutta, toimivaa päivystyslääkärisysteemiä. Suunnitelmat ovat pitkällä, ja homman pitäisi toimia jo reilun vuoden kuluttua kokonaan omalla väellä.

Päivystys on rankkaa puuhaa. Toivottavasti omaa väkeä ei ajeta piippuun liian rankalla tahdilla.

Eräskin taksikuski kertoi juuri, miten taksit ovat ajaneet näitä “tajuttomia” keikkalääkäreitä juna-asemalle viikonloppupäivystysten päätteeksi. Ei ole kenenkään etu, että potilaita hoitaa lääkäri, joka on itsekin avun tarpeessa.

Menot